πονοι περιοδου και κενωση εντερου | μικροβιαιμια | καρδιακό επεισόδιο και ιλιγγος | χαμηλη πιεση

Τα πολύ ρυθμικά τραγούδια κάνουν απρόσεχτους τους οδηγούςΟι οδηγοί που ακούν έντονη ρυθμική μουσική στο αυτοκίνητο διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο να έχουν ένα ατύχημα σε σχέση με αυτούς που προτιμούν απαλότερα μουσικά κομμάτια, σύμφωνα με έρευνα ισραηλινού ερευνητή που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη δυνατή μουσική και στην επικίνδυνη οδήγηση. Αυτό έκανε τον ισραηλινό ερευνητή κ. Ουόρεν Μπρόντσκι του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν να αναρωτηθεί αν και ο ρυθμός της μουσικής έχει επίδραση στην συμπεριφορά του οδηγού.

Ο κ. Μπρόντσκι έβαλε 28 φοιτητές που οδηγούσαν κατά μέσον όρο επτά χρόνια, σε συσκευή προσομοίωσης οδήγησης. Κάθε φοιτητής οδηγούσε σε εικονικούς δρόμους του Σικάγο και άκουγε διαφορετικά μουσικά κομμάτια, ή δεν άκουγε καθόλου μουσική.

Ο ισραηλινός ερευνητής επέλεξε κομμάτια από διάφορα είδη μουσικής, από απαλές μπαλάντες του Τζορτζ Μπένσον, έως κομμάτια με πολύ γρήγορο ρυθμό που ακούγονται σε κλαμπ. Ο ρυθμός τους κυμαινόταν από 60 παλμούς ανά λεπτό που έχουν τα απαλά και αργά κομμάτια ως 120 που έχουν τα πολύ γρήγορα και έντονα κομμάτια. Η μουσική που άκουγαν οι φοιτητές παιζόταν σχετικά δυνατά ώστε να μεγιστοποιείται η επίδρασή της.

Οσο αύξανε ο ρυθμός των κομματιών που άκουγαν οι φοιτητές, τόσο αυτοί διακινδύνευαν περισσότερο, περνώντας π.χ. με κόκκινο, και είχαν πιο πολλά εικονικά ατυχήματα.

Μάλιστα οι φοιτητές που άκουγαν κομμάτια με πολύ γρήγορο ρυθμό είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να περάσουν με κόκκινο από αυτούς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική και είχαν περισσότερα από τα διπλάσια εικονικά ατυχήματα σε σχέση με όταν άκουγαν αργή ή μετρίου ρυθμού μουσική.

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν την επίδραση που έχει στην οδήγηση ο ρυθμός της μουσικής που ακούν και να επιλέγουν πιο αργά μουσικά κομμάτια ή να χαμηλώνουν την ένταση του ήχου για να μην αποσπάται πολύ η προσοχή τους, καταλήγει ο Μπρότσκι.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.