Οι ελλιπείς γνώσεις κάνουν αισιόδοξους τους καπνιστές

Οι ελλιπείς γνώσεις κάνουν αισιόδοξους τους καπνιστέςΠροσπαθώντας να αναβάλουν για όσο το δυνατόν αργότερα την απόφασή τους να διακόψουν το κάπνισμα, οι καπνιστές προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους και ότι θα καταφέρουν να κόψουν το τσιγάρο, πριν υποστούν κάποια σοβαρή βλάβη. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να ισχύει, καθώς οι γνώσεις που έχουν σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ελλιπείς και πολλές φορές τελείως λανθασμένες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α, το 94% των καπνιστών θεωρεί ότι είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις συνέπειες του καπνίσματος, τη στιγμή που το 53% εξ’ αυτών πιστεύει ότι η νικοτίνη είναι η καρκινογόνος ουσία του καπνού, αγνοώντας όμως ότι αυτή ευθύνεται για τον εθισμό στον καπνό και ότι τα παράγωγα από την καύση του καπνού ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Roswell Park Cancer και της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο National Conference on Tobacco or Health, που πραγματοποιήθηκε στην Λουιζιάνα των Η.Π.Α., συμμετείχαν 1000 καπνιστές ηλικίας 18 έως 89 ετών.

Η σύγχυση και η άγνοια που χαρακτήριζε τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, πέρα από την ελλιπή ενημέρωση, έδειξε και την απροθυμία των καπνιστών να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Το 27% θεωρούσε ότι κινδυνεύει εξίσου από καρκίνο των πνευμόνων όσο και οι συνομήλικοί του μη καπνιστές, το 30% πίστευε λανθασμένα ότι με το να καπνίζει πέντε τσιγάρα την ημέρα κινδυνεύει όσο και ένας μη καπνιστής να νοσήσει από καρκίνο και το 60% ότι τα τσιγάρα με φίλτρο είναι λιγότερο επιβλαβή και κινδυνεύει λιγότερο όταν καπνίζει τσιγάρα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πίσσα.

Τέλος χαρακτηριστική είναι και η σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των καπνιστών σχετικά με τα υποκατάστατα νικοτίνης των οποίων φαίνεται να αγνοεί τους μηχανισμούς δράσης τους, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τους επικεφαλείς της έρευνας, η ενημερώση του κοινού πρέπει να εστιαστεί τόσο στο ότι κάθε ένα τσιγάρο που καπνίζει ο καπνιστής τον βλάπτει, όσο και στο τι ακριβώς κάνουν και τι όχι τα υποκατάστατα της νικοτίνης και τι βοήθεια μπορούν να τους προσφέρουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση