Ισχυρές δέσμες φωτός κατά του καρκίνου

Φωτοδυναμική ονομάζεται μία πρωτοποριακή και ελπιδοφόρος θεραπεία που εφαρμόζεται στο University College του Λονδίνου, σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο και η οποία περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Gut.

Η φωτοδυναμική θεραπεία γίνεται σε δύο στάδια. Κατ’ αρχήν χορηγείται στον ασθενή ένα ειδικό σκεύασμα (Foscan) το οποίο καθιστά τα κύτταρα ευαίσθητα στο φως και στην συνέχεια ισχυρές δέσμες φωτός κατευθύνονται με οπτικές ίνες στα καρκινικά κύτταρα-στόχους, με αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται χωρίς να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα.

Στους δεκαέξι ασθενείς που εφαρμόστηκε η θεραπεία, οι όγκοι παρουσίασαν σημαντική συρρίκνωση, το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε σημαντικά, ενώ οι παρενέργειες της θεραπείας ήταν ελαφράς μορφής.

Οι ασθενείς ήταν σε θέση να φάνε και να πιουν μέσα σε 48 ώρες, ενώ μπόρεσαν να φύγουν από το νοσοκομείο δέκα ημέρες από το πέρας της θεραπείας.

Ενα από τα προβλήματα όμως αυτής της θεραπείας είναι ότι το σκεύασμα που καθιστά φωτοευαίσθητα τα κύτταρα δεν είναι επιλεκτικό και έτσι και τα φυσιολογικά κύτταρα γίνονται ευπαθή στο φως. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς έπρεπε να αποφεύγουν για κάποιο διάστημα μετά την θεραπεία την έκθεση στον ήλιο, ενώ στο νοσοκομείο παρέμεναν σε δωμάτια με χαμηλό φωτισμό.

Η έρευνα πλέον επικεντρώνεται σε φωτοευαισθητοποιητές που θα είναι πολύ πιο επιλεκτικοί και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φωτοδυναμική θεραπεία θα εξελιχθεί σε μία αποτελεσματική θεραπεία προκαρκινικών καταστάσεων, αλλά και καρκίνων, με κύριο πλεονέκτημα της την δυνατότητα καταστροφής μόνο των εξαλλαγμένων κυττάρων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση