αρτηριακη πιεση τιμες | περιαρθριτιδα ωμου | καταγμα διατροχαντηριο | κλινικη εικονα συνδρομου δυσαπορρόφησης

Ισχυρές δέσμες φωτός κατά του καρκίνουΦωτοδυναμική ονομάζεται μία πρωτοποριακή και ελπιδοφόρος θεραπεία που εφαρμόζεται στο University College του Λονδίνου, σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο και η οποία περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Gut.

Η φωτοδυναμική θεραπεία γίνεται σε δύο στάδια. Κατ’ αρχήν χορηγείται στον ασθενή ένα ειδικό σκεύασμα (Foscan) το οποίο καθιστά τα κύτταρα ευαίσθητα στο φως και στην συνέχεια ισχυρές δέσμες φωτός κατευθύνονται με οπτικές ίνες στα καρκινικά κύτταρα-στόχους, με αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται χωρίς να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα.

Στους δεκαέξι ασθενείς που εφαρμόστηκε η θεραπεία, οι όγκοι παρουσίασαν σημαντική συρρίκνωση, το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε σημαντικά, ενώ οι παρενέργειες της θεραπείας ήταν ελαφράς μορφής.

Οι ασθενείς ήταν σε θέση να φάνε και να πιουν μέσα σε 48 ώρες, ενώ μπόρεσαν να φύγουν από το νοσοκομείο δέκα ημέρες από το πέρας της θεραπείας.

Ενα από τα προβλήματα όμως αυτής της θεραπείας είναι ότι το σκεύασμα που καθιστά φωτοευαίσθητα τα κύτταρα δεν είναι επιλεκτικό και έτσι και τα φυσιολογικά κύτταρα γίνονται ευπαθή στο φως. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς έπρεπε να αποφεύγουν για κάποιο διάστημα μετά την θεραπεία την έκθεση στον ήλιο, ενώ στο νοσοκομείο παρέμεναν σε δωμάτια με χαμηλό φωτισμό.

Η έρευνα πλέον επικεντρώνεται σε φωτοευαισθητοποιητές που θα είναι πολύ πιο επιλεκτικοί και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φωτοδυναμική θεραπεία θα εξελιχθεί σε μία αποτελεσματική θεραπεία προκαρκινικών καταστάσεων, αλλά και καρκίνων, με κύριο πλεονέκτημα της την δυνατότητα καταστροφής μόνο των εξαλλαγμένων κυττάρων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.