Αλλαγές στο νόμο για την εμπορία ανθρώπων ζητά η Human Rights Watch

Σοβαρές ελλείψεις στο νομοσχέδιο, που καταρτίζει η Ελλάδα, για την εμπορία ανθρώπων, διαπιστώνει η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ”Human Rights Watch”, η οποία με ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες, ζητά να συμπεριληφθούν διατάξεις στο νομοσχέδιο ώστε να προστατεύονται περισσότερο τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την τιμωρία κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεργούν σε πρακτικές σωματεμπορίας.

Ειδικότερα, η Human Rights Watch αναφέρει, ότι το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την αρωγή στα θύματα εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης” δεν ποινικοποιεί όλες τις μορφές εμπορίας ανθρώπων και, όπως υποστηρίζει, περιορίζεται μόνο στη σωματεμπορία. Σύμφωνα με την Ενωση, η παράλειψη αυτή αποκλείει τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, που προορίζονται για άλλες μορφές εξαναγκαστικής εργασίας.

Επισημαίνει ακόμη, ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ρητές ποινές για τη συνεργασία και άλλη παράνομη ανάμιξη διεφθαρμένων αστυνομικών, τελωνειακών και άλλων κρατικών υπαλλήλων στην εμπορία ανθρώπων και διευκρινίζει, ότι οι έρευνες της Human Rights Watch στην Ελλάδα το 2000 και το 2001 αποκάλυψαν στοιχεία ανάμιξης της αστυνομίας στην εμπορία ανθρώπων.

Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν απαγορεύει ρητά την κράτηση προσώπων, που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας.

Σύμφωνα με την Ενωση, τα άτομα που υπήρξαν αντικείμενο σωματεμπορίας είναι θύματα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δε θα πρέπει να κρατούνται ή να φυλακίζονται.

Η Human Rights Watch κρίνει ακόμη, ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των μαρτύρων σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων και ζητά να καθοριστούν συγκεκριμένα μέτρα, που να διασφαλίζουν την ασφάλεια των μαρτύρων ώστε να μπορούν να καταθέτουν ελεύθερα κατά των σωματεμπόρων.

H γενική διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Human Rights Watch Ελίζαμπεθ Αντερσεν υποστήριξε, ότι ”η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα εάν πραγματικά επιθυμεί να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων”, προειδοποιώντας ότι χωρίς μέτρα προστασίας, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων δεν θα παρουσιάζονται και δεν θα καταθέτουν κατά των σωματέμπορων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση