Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων και πορνογραφίας ανηλίκων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος παρουσίασε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της πορνογραφίας κατ’ανηλίκων και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και αρωγής στα θύματα των πράξεων αυτών Το νομοσχέδιο συντάχθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και επιφέρει τροποποιήσεις και προσθήκες σε διατάξεις του ποινικού κώδικα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι “αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης είτε αυτή αφορά τη γενετήσια ζωή είτε την εργασιακή υποτέλεια, έχει αναδειχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, οι διαστάσεις του οποίου επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπισή του στο πλαίσιο κυρίως της ποινικής καταστολής”. Και αυτό, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί τα φαινόμενα της εμπορίας ανθρώπων,της πορνογραφίας κατ’ανηλίκων και γενικά των πράξεων που προσβάλουν τη σφαίρα της γενετήσιας ελευθερίας, απασχολούν έντονα την διεθνή κοινωνία.

Κατά τον υπουργό εκτιμάται ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική επιχείρηση μετά την παράνομη εμπορία ναρκωτικών και όπλων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Unicef, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία και υπολογίζεται ότι απο τις παράνομες επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος, το 2000 προέκυψαν σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικά έσοδα περίπου 7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι στον ποινικό κώδικα προστίθεται άρθρο έτσι ώστε εκτός απο το δουλεμπόριο να αντιμετωπίζονται πλέον και οι σύγχρονες μορφές εμπορίας ανθρώπων, όπως είναι αυτές που γίνονται με σκοπό την αφαίρεση οργάνων του σώματος,την εξαναγκαστική ή απατηλή εκμετάλλευση της εργασίας προσώπων, αλλά και την στρατολόγηση ανηλίκων με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σε ένοπλες συγκρούσεις.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο (στρατολόγηση ανηλίκων) επιτάσσεται απο διεθνής συμβάσεις που έχει κατακυρώσει με νόμο η χώρα μας. Επίσης αναμορφώνεται το έγκλημα της μαστροπείας ώστε να παρέχεται ουσιαστική προστασία στους ανηλίκους, ενώ τροποποιείται ριζικά η περι σωματεμπορίας διάταξη ώστε να αντιμετωπίζεται ειδικότερα η εμπορία ανθρώπων όταν τελείται με τη χρήση βίας, απειλής ή άλλου εξαναγκαστικού μέσου, με σκοπό την εκμετάλλευση της γενετήσιας μορφής.

Επίσης, προστίθεται στον ποινικό κώδικα νέο άρθρο, το οποίο αναφέρει τα εξής: “Οποιος κατ’ επάγγελμα ή απο κερδοσκοπία επιχειρεί να διευκολύνει έστω και συγκαλυμμένα με τη δημοσίευση αγγελίας, εικόνας, αριθμού τηλεφωνικής σύνδεσης ή με τη μετάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο την ασέλγεια με ανήλικο τιμωρείται με φυλάκιση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προστατευόμενο όριο ηλικίας των ανηλίκων αυξάνεται στα 18 χρόνια. Εξάλλου,σύμφωνα με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά θεσπίζεται το αξιόποινο της ασέλγειας που διαπράττει ενήλικος σε βάρος ανηλίκου με αμοιβή ή άλλα υλικά ανταλλάγματα και ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου κλιμακώνεται και η απειλούμενη ποινή, ενώ,τροποποιείται το σχετικό άρθρο του ποινικού κώδικα έτσι ώστε η εξώγαμη συνουσία ή η παρα φύση ασέλγεια που ενεργείται με κατάχρηση της ανικανότητας ή παραφροσύνης άλλου να τιμωρείται ανεξάρτητα απο το φύλο τη θύματος.

Η ισχύουσα διάταξη του ποινικού κώδικα περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που αφορά τις γυναίκες. Προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστήματος ή επιχείρησης στους χώρους των οποίων τελέστηκαν τα εγκλήματα της πορνογραφίας κατά ανηλίκων, της μαστροπείας ή της σωματεμπορίας.

Τέλος,έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο διατάξεις για την προστασία των θυμάτων των προαναφερομένων εγκλημάτων, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να ανασταλεί η απέλαση θυμάτων ανηλίκων που είναι αλλοδαποί και βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα