Νομοσχέδιο κατά της εμπορίας ανθρώπων

Ρητή πρόβλεψη ότι τα θύματα της καταναγκαστικής πορνείας θα απολαμβάνουν νομικής προστασίας από την Πολιτεία πρόκειται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που ετοιμάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Σχετική δήλωση, προς τα μέλη της επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος παρουσιάζοντας τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, για πρώτη φορά θα παρέχεται προστασία και αρωγή προς τα θύματα της καταναγκαστικής πορνείας, που περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας της ζωής, της ακεραιότητας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας τους, καθώς και μέτρα για τη στέγαση, τη διατροφή, την περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξή τους.

Επίσης, για πρώτη φορά θα τιμωρείται η πορνογραφία κατ’ ανηλίκων (κάτω των 18 ετών) και μάλιστα με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός ή δύο ετών κατά περίπτωση και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή σε μία εβδομάδα, περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται ο Ποινικός Κώδικας, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του νομικού οπλοστασίου κατά της διακίνησης ανθρώπων για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση, της αφαίρεσης οργάνων και άλλες σχετικές με τη δουλεία διατάξεις, ενώ οι σχετικές ποινές θα είναι πολύ αυστηρές (κάθειρξη και πρόστιμα).

Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε επίσης ότι με το νομοσχέδιο θα απαγορευτούν οι δημοσιεύσεις που διευκολύνουν την ασέλγεια με ανήλικο.

Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές ζήτησαν την απαγόρευση όλων των «ροζ αγγελιών›. Η πρόεδρος της επιτροπής Ισότητας Νόρα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ), η οποία είχε ζητήσει την υποχρεωτική νομική αρωγή προς τα θύματα, είπε ότι πίσω από τις αγγελίες αυτές βρίσκονται οι σωματέμποροι ενώ αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν πιέσεις για τη μη απαγόρευση των ροζ αγγελιών.

Εξάλλου, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Θάνος Ασκητής είπε ότι δεν πρέπει να διακινούνται περιοδικά και ταινίες με πορνογραφικό περιεχόμενο στα περίπτερα αλλά σε ειδικά καταστήματα, όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν και φυλλάδια αντί των ροζ αγγελιών στις εφημερίδες.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα