Εκατό γυναίκες μηνύουν τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς

Εκατό γυναίκες μηνύουν τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάςΕκατό γυναίκες στη Μ. Βρετανία κατηγορούν με ομαδική μήνυση τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς ότι τους προκάλεσαν επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες βλάβες, οι οποίες είχαν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η υπόθεση, που εξετάζεται αυτές τις μέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, είναι η πρώτη σχετικά με αυτό το θέμα που εκδικάζεται και πιθανή δικαίωση των γυναικών θα οδηγήσει σε καταβολή αποζημιώσεων το ύψος των οποίων είναι πιθανόν να ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Οι τρεις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν προειδοποίησαν ως όφειλαν τις γυναίκες για τις παρενέργειες των προϊόντων τους, αρνούνται τις κατηγορίες και θεωρούν ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα προβλήματα των υγείας των εναγόντων.

Σύμφωνα με τα όσο ισχυρίζονται οι γυναίκες η λήψη αντισυλληπτικών τρίτης γενιάς είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν θρομβώσεις, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχτηκαν μοιραίες.

Οι τρεις εταιρείες που κατηγορούνται (Schering Healthcare, η Organon Laboratories και η Wyeth), θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει το βάσιμο των κατηγοριών και αρνούνται κατηγορηματικά ότι τα αντισυλληπτικά χάπια τρίτης γενιάς είναι πιο επικίνδυνα από αυτά της δεύτερης γενιάς.

Στα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς περιλαμβάνονται τα Femodene, Femodette, Marvelon, Mercilon, Minulet, Triadene και Tri-Minulet.

Οι γυναίκες και οι οικογένειες τους έχουν την συμπαράσταση της οργάνωσης Consumer Protection Act, η οποία υποστηρίζει ότι οι εταιρείες γνώριζαν για τις παρενέργειες των προϊόντων τους, αλλά δεν ανέφεραν σαφείς προειδοποιήσεις στην συσκευασία τους.

Σε παλαιότερη ανακοίνωση του ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια τρίτης γενιάς και για τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής επεσήμαινε τα εξής:
Τα αντισυλληπτικά δισκία περιέχουν δύο ορμόνες, οιστρογόνο και προγεστερινοειδές.

Είναι γνωστό ότι η χρήση οποιουδήποτε τύπου αντισυλληπτικού δισκίου, μπορεί να προκαλέσει τη σοβαρή αλλά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της φλεβικής θρομβοεμβολής. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της χρήσης.

Νεότερα στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος της φλεβικής θρομβοεμβολής είναι μεγαλύτερος με τα αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν ως οιστρογόνο την αιθυνεστραδιόλη (20 τουλάχιστoν μικρογραμμάρια) και ως προγεστερινοειδές την δεσογεστρέλη ή την γεστοδένη.

Φλεβική θρομβοεμβολή είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στις φλέβες, κυρίως των ποδιών και της πυέλου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Για τους λόγους αυτούς ο ΕΟΦ συνιστά:

– Γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων που περιέχουν συνδυασμό αιθινυλεστραδιόλης με δεσογεστρέλη ή γεστοδένη, μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση τους, εφόσον τα δισκία είναι καλά ανεκτά.

-Σε περίπτωση που παρουσιαστούν πόνος και πρήξιμο στα χέρια ή στα πόδια ή συμπτώματα πνευμονικής εμβολής, όπως δύσπνοια ή οξύς πόνος στο στήθος, πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.

– Γυναίκες με ιστορικό ή υπάρχουσα θρομβοεμβολική νόσο, όπως επίσης με ιστορικό ή πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν πρέπει να κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

– Παράγοντες κινδύνου, που θα ληφθούν υπόψη από το γιατρό για την χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων είναι η παχυσαρκία, η λοχεία, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση και το οικογενειακό ιστορικό φλεβικών θρομβώσεων. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό πριν τη συνταγογράφηση.

– Συνιστάται η διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών δισκίων σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης ή ακινησίας για οποιοδήποτε λόγο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση