Η υπέρταση απειλεί εννέα στους δέκα Αμερικανούς

Οι Αμερικανοί μέσης και τρίτης ηλικίας έχουν 90% πιθανότητα να αναπτύξουν υπέρταση, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με Αμερικανική έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εφόσον η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και νεφροπάθειες, ο κίνδυνος αυτός αποτελεί “μεγάλο φορτίο για τη δημόσια υγεία”.

“Είναι γνωστό ότι η υπέρταση προλαμβάνεται” δήλωσε ο Δρ. Ramachandran S. Vasan από το National Heart, Lung, and Blood Institute το οποίο διεξάγει τη μελέτη Framingham Heart Study, ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την καρδιαγγειακή υγεία ανδρών και γυναικών, το οποίο ξεκίνησε το 1948, στο Framingham της Μασαχουσέτης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία από 1300 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα Framingham. Προσδιόρισαν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης για την περίοδο 1976-1998 και τον σύγκριναν με τον αντίστοιχο κίνδυνο που είχαν συμμετέχοντες στην έρευνα που παρακολουθήθηκαν για την περίοδο 1952-1975.

Συνολικά ο κίνδυνος για την πιο πρόσφατη ομάδα να αναπτύξει ήπια υπέρταση (όπου η διαστολική πίεση κυμαίνεται ανάμεσα στο 90 και το 100mm Hg και η συστολική ανάμεσα στο 140 και το 160 mm/Hg) ήταν 90%. Μάλιστα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (60%) του κινδύνου στους άνδρες σε σύγκριση με την παλαιότερη ομάδα παρακολούθησης, ενώ δεν παρατηρήθηκε διαφορά στις γυναίκες.

Ο Δρ. Vasan επισήμανε ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής πίεσης ή υπέρτασης, με απλούς τρόπους όπως η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η τακτική και ήπια σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή (χαμηλή σε νάτριο και λίπη), η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η αποχή από το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση