Η κατάθλιψη απειλεί τους ηλικιωμένους

Μόνιμη συντροφιά των ηλικιωμένων αποτελεί τις περισσότερες φορές η κατάθλιψη, καθώς το 15% των ατόμων της τρίτης ηλικίας εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους ανθρώπους, που αναγκάζονται να ζουν στους οίκους ευγηρίας, όπου ένας στους τέσσερις, δηλαδή το 25% πάσχει από κατάθλιψη σοβαρής μορφής, που πιθανότατα δεν θα θεραπευτεί ποτέ.

Η κατάθλιψη, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν σήμερα περισσότεροι από 200.000 Έλληνες ηλικιωμένοι, είναι μια ψυχιατρική νόσος, που εκδηλώνεται με θλίψη ή στενοχώρια, προβλήματα στον ύπνο και στην όρεξη, εύκολη κόπωση και άσχημες αρνητικές σκέψεις, που μπορούν να φτάσουν και μέχρι την ιδέα της αυτοκτονίας.

Oπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και πραγματοποιείται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αθως»-«Παλλήνη» της Καλλιθέας Χαλκιδικής με την προεδρία του αναπληρωτού καθηγητού ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Α. Παράσχου, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου, παρόμοια με αυτή, που προκαλούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Το πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς, αλλά και οι συγγενείς τους, θεωρούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης φυσιολογικά για την ηλικία αυτή, με αποτέλεσμα ένα πολύ μικρό ποσοστό να ζητεί βοήθεια από το γιατρό.

Από την άλλη η διάγνωση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους είναι πραγματικός πονοκέφαλος για τους ειδικούς γιατρούς, καθώς το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της διαταραχής δηλαδή η καταθλιπτική διάθεση, δεν είναι τόσο χαρακτηριστικό, όσο άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως η ανορεξία, η απώλεια βάρους, η αϋπνία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή, καθώς και ποικίλα διάχυτα σωματικά συμπτώματα.

Παράλληλα η κατάθλιψη έχει ποικιλία στην εκδήλωσή της, σε ό,τι αφορά την ηλικιακή αυτή ομάδα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία δημιουργούν λειτουργική αναπηρία ή επηρεάζουν ψυχολογικά τον άρρωστο, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στην παθογένεση της κατάθλιψης ή να προκαλούν επιπλοκές στη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Στις περιπτώσεις αυτές τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν, ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορούν να ανταποκριθούν στη θεραπεία, ιδιαίτερα στη φαρμακευτική, αφού η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί σε ποσοστό, που πλησιάζει το 90%.

Βέβαια για τη γηριατρική κατάθλιψη ευθύνονται και άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου, που επέρχονται μετά τη συνταξιοδότηση είτε με την απώλεια του άμεσου περιβάλλοντος. Και είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων, που λαμβάνουν τελικά θεραπεία για την κατάθλιψη, είναι πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα. Μόνο ένας στους δέκα ηλικιωμένους, από αυτούς που χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια, βοηθείται τελικά.

Οι σύγχρονες ψυχιατρικές υπηρεσίες διαθέτουν σήμερα τα μέσα για έγκαιρη υποβοήθηση των καταθλιπτικών, τόσο με νεότερα φάρμακα, απαλλαγμένα από σοβαρές παρενέργειες, όσο και με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, για να μπορεί να εκδηλώσει και να τακτοποιήσει ο ασθενής τα προβλήματά του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση