παρθενικος υμενας που βρισκεται | ιογενης λοιμωξη | απο ποια μερια του σωματος ειναι το παγκρεας

Ανησυχητική έλλειψη γενικών γιατρών στη χώρα μαςΗ Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει συνολικά 27.000 γιατρούς εκ των οποίων οι 7.000 να είναι γενικοί- οικογενειακοί, διαθέτει 59.000 γιατρούς αλλά μόνο 1.000 γενικής- οικογενειακής ιατρικής, με αποτέλεσμα η πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας να υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Ερευνες έχουν δείξει ότι σε ένα τυχαίο δείγμα πληθυσμού 1.000 ατόμων μόνο 10 χρειάζονται νοσοκομειακή, ενώ όλοι οι υπόλοιποι καλύπτονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), κ. Μερκούρης Μποδοσάκης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εν όψει της διοργάνωσης Πολυθεματικού Συμποσίου Γενικής Ιατρικής, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 15 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μποδοσάκης τόνισε ότι στη χώρα μας, δεν λαμβάνεται η απαραίτητη πρόνοια για το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς δεν προσφέρει άμεσα πολιτικά οφέλη και η όλη προσπάθεια έχει βάθος χρόνου και τα αποτελέσματα έρχονται ύστερα από 10 χρόνια εφαρμογής του συστήματος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ειδικότητα του γενικού – οικογενειακού γιατρού είπε ότι όταν όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν γενικούς γιατρούς σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού ιατρικού δυναμικού, η Ελλάδα, παρά το σοβαρό ιατρικό της πληθωρισμό, παρουσιάζει ένα ποσοστό 1,7%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη Ficoser, η Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει συνολικά 27.000 γιατρούς και ανάμεσα σ’ αυτούς οι 7.000 να είναι γενικοί- οικογενειακοί, διαθέτει 59.000 γιατρούς και ανάμεσα σ’ αυτούς μόνο 1.000 γενικής- οικογενειακής ιατρικής.

Παράλληλα είπε, ότι αν και οι ελλείψεις είναι πολλές η μέση αναμονή για έναρξη ειδικότητας γενικής ιατρικής σ’ όλα τα νοσοκομεία της χώρας ξεπέρασε τα 4 χρόνια και εν τούτοις οι θέσεις δεν αυξάνονται και η Ελλάδα είναι η μόνη η χώρα, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά της Ευρώπης συνολικά, που διαθέτει, όχι τομέα ή τμήμα, αλλά ούτε καν μία θέση λέκτορα γενικής ιατρικής στις ιατρικές σχολές.

Η προτελευταία χώρα της Ευρώπης σ’ αυτό το θέμα είναι η Μάλτα που ανακοίνωσε πριν 2 χρόνια την ίδρυση τομέα γενικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του μοναδικού πανεπιστημίου.

Ο κ. Αλέξης Μπένος, επίκουρος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ τόνισε από την πλευρά του ότι στη δημόσια υγεία γίνεται σπατάλη χρημάτων, καθώς υπάρχει προσανατολισμός στην εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας και δεν γίνονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε 4 φορές περισσότερους αξονικούς τομογράφους απ’ ό,τι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι υγεία δεν σημαίνει απαραίτητα πολλές εξετάσεις, αλλά σωστή διάγνωση και πρόληψη των ασθενειών.

Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Συμεωνίδης, γενικός γραμματέας της ΕΛΕΓΕΙΑ τόνισε ότι το 70% της σωστής διάγνωσης είναι η λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους της εταιρίας και του συμποσίου που είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η ποιοτική εξασφάλιση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.