αποστημα στην κοιλια | σπυρι στα μικρα χειλη | εχω φτερουγισματα στην καρδια | pneumonia συμπτωατα

Μεγαλώνουν οι μερίδες, αυξάνεται η παχυσαρκίαΗ αύξηση του μεγέθους των μερίδων κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ, πιθανόν να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παράλληλη αύξηση τους μεγέθους..των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Public Health.

Οι μερίδες γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες και αυτό παραλληλίζεται με τη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας. Δεν πρέπει να απασχολεί τον κόσμο μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το τμήμα διατροφής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μελέτη.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα μεγέθη των μερίδων φαγητού που προσφέρουν τα "fast food" και τα εστιατόρια που κάνουν παράδοση κατ' οίκον, και τα σύγκριναν με τα μεγέθη που προτείνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το United States Department of Agriculture (USDA). Παράλληλα μελέτησαν τις αλλαγές στο μέγεθος των μερίδων κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί δραματικά από το 1970, ενώ εκτοξεύθηκε κατά τη δεκαετία του '80. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πατάτες, τα χάμπουργκερ και τα αναψυκτικά στα εστιατόρια τύπου fast food, τα οποία έχουν διπλάσιο με πενταπλάσιο μέγεθος σε σχέση με το αρχικό τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επίσης και το μέγεθος ενός μπισκότου cookie το οποίο σύμφωνα με τα στάνταρ του FDA και του USDA είναι περίπου 15 γραμμάρια ενώ αυτό που προσφέρουν τα εστιατόρια στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο κατά 700%.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, τονίζουν οι επιστήμονες, ότι οι μερίδες που χρησιμοποιούν το USDA και FDA για τη σύγκριση, βασίστηκαν στα μεγέθη παραδοσιακών μερίδων που δηλώνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι συνηθίζουν να υποεκτιμούν την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουν, με αποτέλεσμα και οι μερίδες αναφοράς να είναι μικρές.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στον καταναλωτή είναι ότι μία μεγάλη μερίδα μπορεί να αποτελεί "ευκαιρία" για την τσέπη αλλά σίγουρα δεν είναι ευκαιρία για το σώμα, τονίζουν οι επιστήμονες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.