Αυξάνεται η χρήση των βοτάνων

Ραγδαία άυξηση έχει σημειώσει η χρήση βοτάνων παγκοσμίως, όπως αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ετήσιες πωλήσεις πλησιάζουν τα επτά δις δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 3,3 δις δολάρια, ενώ το 1988 κυμαίνονταν στα 200 κεταομμύρια. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού για τη διατροφή, Journal of Nutrition.

Η αύξηση της χρήσης των βοτάνων, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία έχει τόσο ιατρικές όσο και οικονομικές επιπτώσεις. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι άνθρωποι σε ποσοστό που πλησιάζει το 80% βασίζονται σε παραδοσιακές μεθόδους ιατρικής που βασίζονται στη χρήση βοτάνων.

Η εκτεταμένη αυτή χρήση, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητα τέτοιων προϊόντων. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει παγκόσμια εναρμόνιση σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για τις ιδιότητες των βοτάνων αλλά και των προϊόντων τους.

Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με το πρόγραμμα ‘Υγεία για όλους’ από το 1995 έχει αρχίσει την καταγραφή των βοτάνων που κυκλοφορούν ευρέως και παράλληλα εξετάζει όλη τη διεθνή βιβλιογραφία που αναφέρεται στη χρήση τους.

Διαβάστε επίσης