Η γυναικεία όσφρηση κατά την αναπαραγωγική ηλικία

Οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες και τα παιδιά. Μετά την εμμηνόπαυση όμως, η αίσθηση της όσφρησης στις γυναίκες μειώνεται, σύμφωνα με την Δρ. Pamela Dalton, από το Monell Chemical Senses Center, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η ερευνήτρια θεωρεί ότι η ιδιότητα αυτή των γυναικών σχετίζεται με την επιλογή συντρόφου και τη βοηθά να αναπτύξει δεσμούς με τα παιδιά της, ενώ κατά τα πρώτα στάδια της εξέλιξης του ανθρώπου, τις βοηθούσε και στην αναζήτηση τροφής και στην διάκριση μεταξύ βρώσιμων και επικίνδυνων φρούτων ή φυτών.

Η Δρ. Dalton επισημαίνει επίσης ότι στην αυξημένη οσφρητική ευαισθησία των γυναικών οφείλεται και η μικρότερη ανοχή των γυναικών σε περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με δυσάρεστες οσμές, όπως το σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων ή δυσανεξία σε διάφορες χημικές ουσίες.

Οι γυναίκες πιθανόν οφείλουν αυτή την ικανότητα στην παρουσία των γυναικείων ορμονών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση