Η μοριακή υπογραφή του καρκίνου του μαστού

Η μοριακή υπογραφή του καρκίνου του μαστούΟ καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου, καθώς μία στις δέκα γυναίκες πλήττεται από την νόσο. Κάθε μορφή καρκίνου έχει συγκεκριμένη μοριακή δομή, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα γονίδια της γυναίκας. Εάν φτάσουμε κάποια μέρα σε σημείο να μπορούμε να ανιχνεύσουμε πλήρως αυτά τα γονίδια, θα μπορούμε να προβλέψουμε τον καρκίνο του μαστού, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του (επιθετικότητα, μεταστάσεις, κληρονομική μορφή κτλ) και βέβαια να επιβάλουμε εξατομικευμένες θεραπείες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ενα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η επιτυχία Αμερικανών επιστημόνων του Rosetta Inpharmatics στο Kirkland στην Washington, να ανακαλύψουν μία τεχνική ανίχνευσης των ενεργών γονιδίων ενός όγκου, τα οποία τον καθιστούν ιδιαίτερα επιθετικό και να βρουν στοιχεία για το τι διαφοροποιεί αυτούς τους όγκους σε σχέση με άλλους.

Διαπίστωσαν για παράδειγμα ότι σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα εκφράζονται γονίδια τα οποία ενεργοποιούν υποδοχείς οιστρογόνων στην επιφάνεια του κυττάρου, γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη του όγκου, και τον καθιστά ταυτόχρονα ευαίσθητο στην ορμονοθεραπεία.

Επιπλέον οι επιστήμονες κατόρθωσαν να βρουν και ένα γονίδιο το οποίο συνδέεται με τις κληρονομικές μορφές του καρκίνου του μαστού, το BRCA1.

Η τεχνική βασίζεται στην σύνδεση ειδικών γονιδιακών δεικτών με το mRNA, ένα μόριο που παράγουν τα ενεργά γονίδια ενός κυττάρου, διαμέσου του οποίου δίνεται η εντολή στα οργανίδια του κυττάρου για την παραγωγή διάφορων πρωτεϊνών. Το σύμπλεγμα του δείκτη – mRNA, ανιχνεύεται με ειδική τεχνική τύπου ανοσοφθορισμού.

Η μέθοδος προς το παρόν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ευρείες ομάδες πληθυσμού και επιπλέον χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια της. Ομως αυτό δεν μειώνει την σημασία της, όσο αφορά την εύρεση αποτελεσματικότερων θεραπειών τόσο κατά του καρκίνου του μαστού, όσο και άλλων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση