ποτε πρεπει να κανω αντιτετανικο ορο | στειρωση αρσενικου γατου | τι περιεχει το τερατωμα | κοπρανα μαυρα

Η μοριακή υπογραφή του καρκίνου του μαστούΟ καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου, καθώς μία στις δέκα γυναίκες πλήττεται από την νόσο. Κάθε μορφή καρκίνου έχει συγκεκριμένη μοριακή δομή, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα γονίδια της γυναίκας. Εάν φτάσουμε κάποια μέρα σε σημείο να μπορούμε να ανιχνεύσουμε πλήρως αυτά τα γονίδια, θα μπορούμε να προβλέψουμε τον καρκίνο του μαστού, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του (επιθετικότητα, μεταστάσεις, κληρονομική μορφή κτλ) και βέβαια να επιβάλουμε εξατομικευμένες θεραπείες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ενα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η επιτυχία Αμερικανών επιστημόνων του Rosetta Inpharmatics στο Kirkland στην Washington, να ανακαλύψουν μία τεχνική ανίχνευσης των ενεργών γονιδίων ενός όγκου, τα οποία τον καθιστούν ιδιαίτερα επιθετικό και να βρουν στοιχεία για το τι διαφοροποιεί αυτούς τους όγκους σε σχέση με άλλους.

Διαπίστωσαν για παράδειγμα ότι σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα εκφράζονται γονίδια τα οποία ενεργοποιούν υποδοχείς οιστρογόνων στην επιφάνεια του κυττάρου, γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη του όγκου, και τον καθιστά ταυτόχρονα ευαίσθητο στην ορμονοθεραπεία.

Επιπλέον οι επιστήμονες κατόρθωσαν να βρουν και ένα γονίδιο το οποίο συνδέεται με τις κληρονομικές μορφές του καρκίνου του μαστού, το BRCA1.

Η τεχνική βασίζεται στην σύνδεση ειδικών γονιδιακών δεικτών με το mRNA, ένα μόριο που παράγουν τα ενεργά γονίδια ενός κυττάρου, διαμέσου του οποίου δίνεται η εντολή στα οργανίδια του κυττάρου για την παραγωγή διάφορων πρωτεϊνών. Το σύμπλεγμα του δείκτη – mRNA, ανιχνεύεται με ειδική τεχνική τύπου ανοσοφθορισμού.

Η μέθοδος προς το παρόν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ευρείες ομάδες πληθυσμού και επιπλέον χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια της. Ομως αυτό δεν μειώνει την σημασία της, όσο αφορά την εύρεση αποτελεσματικότερων θεραπειών τόσο κατά του καρκίνου του μαστού, όσο και άλλων μορφών καρκίνου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.