παθησεις καρδιας | σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου | εμβολιο λυσσας για σκυλους | μισοπροστολη

Πιο υγιεινό χοιρινό με γονίδιο από ...σπανάκι



Κρέας και μάλιστα χοιρινό, το οποίο θα μπορούν να καταναλώνουν άφοβα και όσοι έχουν προβλήματα υψηλής χοληστερίνης, κατάφεραν να παρασκευάσουν Ιάπωνες επιστήμονες με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Το νέο αυτό χοιρινό κρέας, περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ακόρεστα, αφού προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους χοίρους οι οποίοι περιέχουν γονίδιο από σπανάκι. Το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για ένα ένζυμο το οποίο μετατρέπει τα κορεσμένα λιπαρά σε ακόρεστα, με αποτέλεσμα το χοιρινό κρέας να γίνεται πιο υγιεινό. Οι επιστήμονες από το τμήμα βιολογικών επιστημών και τεχνολογίας του πανεπιστημίου Kinki της Ιαπωνίας και Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας της χώρας, αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που εισάγεται γονίδιο από φυτά σε μεγάλο θηλαστικό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το γονίδιο FAD2, το οποίο μετατρέπει το κορεσμένο λίπος σε λινολεϊκό οξύ (πολυακόρεστο λιπαρό οξύ της σειράς ω-6).

Το γονίδιο αυτό, εκτός από το σπανάκι, περιέχεται σε πολλούς φυτικούς οργανισμούς, ενώ δεν περιέχεται στους ζωικούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η λήψη του λινολεϊκού οξέος μέσω της διατροφής.

Το λινολεϊκό οξύ συγκαταλέγεται στα απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο άνθρωπος χρειάζεται να λαμβάνει μέσω των τροφίμων, αφού δεν μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός.

Το νέο λοιπόν χοιρινό κρέας εκτός από το ό,τι περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, των οποίων η υπερκατανάλωση έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, παρέχει και το απαραίτητο λινολεϊκό οξύ.

Οι ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του ένζυμου FAD2, από τη ρίζα του φυτού (σπανάκι), και να το εισάγουν σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο χοίρου, το οποίο στη συνέχεια εμφυτεύτηκε σε θηλυκό χοίρο.

Στους γενετικά τροποποιημένους χοίρους που γεννήθηκαν, το ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν αυξημένο κατά 20%, σε σχέση με τους κοινούς χοίρους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα γονίδια παρέμειναν στους χοίρους για τρεις γενιές. Ανάλογα πειράματα που είχαν γίνει παλαιότερα σε ποντίκια είχαν αυξήσει το ποσοστό των πολυακόρεστων λιπιδίων κατά 40%, ενώ τα γονίδια παρέμειναν στα ποντίκια για επτά γενιές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι τα γονίδια κληρονομήθηκαν στις επόμενες γενιές, δείχνουν ότι γονίδια φυτών λειτουργούν κανονικά και σε ζωικούς οργανισμούς.

Φυσικά απομένει στους επιστήμονες κάτι πολύ βασικό. Να αποδείξουν ότι οι γενετικά τροποποιημένοι ζωικοί οργανισμοί είναι υγιείς και ότι το κρέας που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα ζώα είναι ασφαλές.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.