κυανωση | μύες ποδιού | πολυποδες στο στομαχι | παθησεις εντερου συμπτωματα | κολικος εντερου | εκκολπωματα εντερου

Μέλι: Οσο πιο σκουρόχρωμο τόσο πιο υγιεινόΤο μέλι και μάλιστα αυτό που έχει σκούρο χρώμα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Journal of Agricultural & Food Chemistry.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μελετά την επίδραση του μελιού στο αίμα και η οποία δείχνει ότι η αντιοξειδωτική δράση του μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνες χαμηλής πυκνότητας ή πιο απλά κακή χοληστερόλη), η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Παλαιότερη έρευνα από το ίδιο πανεπιστήμιο (University of Illinois), το 1999 είχε δείξει ότι το μέλι που έχει πιο σκούρο χρώμα παρέχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στον οργανισμό.

Στη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκε πιο ακριβής μέθοδος ανάλυσης, σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιήθηκε το 1999 και έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δράση του μελιού είναι ιδιαίτερα ισχυρή, αντίστοιχη μάλιστα με αυτή πολλών φρούτων και λαχανικών.

Τα πειράματα στο εργαστήριο, έδειξαν ότι το μέλι με το πιο σκούρο χρώμα μειώνει σημαντικά το ρυθμό παραγωγής χημικών ενώσεων που αποτελούν παράγωγα της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μέλι δεν μπορεί βέβαια να υποκαταστήσει τα φρούτα ή τα λαχανικά, σαν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης, καθώς η τελευταία παρέχει στον οργανισμό κενές θερμίδες (μόνο ενέργεια χωρίς επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά).

Το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σαν πρόσθετο σε πολλά τρόφιμα, αντί άλλων πρόσθετων με αντιοξειδωτική δράση, καθώς μία έρευνα που δημοσιεύθηκε, τον Ιανουάριο στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό έδειξε ότι το μέλι είναι πιο δραστικό από παραδοσιακά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.