Οχι στην ευθανασία για την Νταϊάν Πρίτι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αποφάσισε ότι η ηλικίας 43 ετών Βρετανή Νταϊάν Πρίτι, η οποία πάσχει από ανίατη εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος και είναι παράλυτη, δεν έχει το δικαίωμα να αυτοκτονήσει με τη βοήθεια του συζύγου της. Η κ. Πρίτι είχε κατ’ αρχήν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας και εν συνεχεία στη Βουλή των Λόρδων, χωρίς το αίτημα της όμως να γίνει δεκτό.

Η αιτιολογία ήταν ότι η νομοθεσία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει σκοπό να προστατεύει τη ζωή και όχι να δίνει τέλος στη ζωή.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα της Μ. Βρετανίας, κ Τόνι Μπλερ, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, με αποτέλεσμα ο σύζυγος της Diane Pretty να οδηγηθεί στα δικαστήρια εάν τη βοηθήσει να δώσει τέλος στη ζωή της.

Η κ. Pretty η οποία υποστηρίζει ότι η ποιότητα της ζωής της είναι πλέον τόσο χαμηλή που έχει το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπή θάνατο, καθώς αναγκάζεται σε απάνθρωπες και ταπεινωτικές μεθόδους θεραπείας, που αντίκεινται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι η Βρετανία με την απόφαση αυτή δεν παραβιάζει κανένα άρθρο της ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδίδει απόφαση για μια υπόθεση ευθανασίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι σε ότι αφορά την δεύτερη περίπτωση ευθανασίας που απασχόλησε την κοινή γνώμη, μια Βρετανίδα που έπασχε από σπάνια εκφυλιστική ανίατη ασθένεια και είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα – σε μια δίκη ορόσημο τον περασμένο μήνα- να πεθάνει με ευθανασία, πέθανε ήρεμα στον ύπνο της

Η γυναίκα, που την ονομάζουν κυρία Β αποκρύπτοντας για νομικους λόγους το πραγματικό της όνομα, “αποφάσισε να της αφαιρεθούν όλα τα συστήματα τεχνητής αναπνοής στα οποία είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο της θεραπείας της. Τελικά πέθανε ήρεμα στον ύπνο της, αφού αφαιρέθηκε με δική της υπόδειξη το μηχάνημα τεχνητής αναπνοής”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση