Η πατρική μυρωδιά κριτήριο επιλογής συντρόφου στις γυναίκες

Οι γυναίκες επιλέγουν για σύντροφο τον άνδρα του οποίου η μυρωδιά θυμίζει τον …πατέρα τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature Genetics από την ερευνήτρια Martha McClintock. Πρόκειται για την γυναικεία έκφραση του οιδιπόδειου συμπλέγματος ή μήπως όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έρευνα υπάρχει γονιδιακή αιτιολογία;

Στη μελέτη συμμετείχαν 49 ανύπανδρες γυναίκες από τις οποίες ζητήθηκε να μυρίσουν μπλουζάκια, τα οποία είχαν φορεθεί από άνδρες για δύο συνεχόμενες νύχτες.

Η θεωρία που υποσηρίζεται στην προαναφερόμενη μελέτη αναφέρει ό,τι ο άνδρας που μυρίζει σαν τον πατέρα της γυναίκας που τον επέλεξε, φαίνεται να έχει γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος παρόμοια με αυτά της γυναίκας και τα οποία η γυναίκα έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της.

Η φυσική μυρωδιά κάθε ανθρώπου προκαλείται από τις φερομόνες, οι οποίες βρίσκονται σε ολόκληρο το ζωϊκό βασίλειο και αποτελούν την πρωϊμότερη μορφή ζωϊκής επικοινωνίας.

Στον κόσμο των ζώων, οι φερομόνες ανιχνεύονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, βοηθώντας τα ζώα να καθορίσουν την περιοχή τους, να αναγνωρίζουν τους συντρόφους τους και να προκαλέσουν σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Οι φερομόνες σχετίζονται με ένα σύμπλεγμα γονιδίων τα οποία αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα, και ονομάζονται Κύριο Σύμπλεγμα Ιστοσυμβατότητας (Major Histocompatibility Complex MHC).

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες των οποίων τα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματός τους είναι διαφορετικά από τα δικά τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση