Γέφυρα καρδιάς Παλαιστίνιου σε Ισραηλινό

Γέφυρα καρδιάς Παλαιστίνιου σε Ισραηλινό“Οταν βρίσκεσαι στο μέσον της μεταμόσχευσης δεν σκέφτεσαι, αλλά λίγο μετά αναλογίζεσαι ότι στη διάρκεια της εγχείρησης κρατούσες στο δεξί σου χέρι την καρδιά ενός μουσουλμάνου Παλαιστίνιου…και στο άλλο χέρι την καρδιά ενός Εβραίου. Τότε χαμογελάς και βλέπεις ότι στο βάθος είμαστε ακριβώς ίδιοι και ότι όλες οι συγκρούσεις είναι εντελώς ανώφελες”. Με αυτά τα απλά, αλλά τόσο ανθρώπινα λόγια περιέγραψε τα συναισθήματα που ένοιωσε ο καρδιολόγος Γιάακοβ Λάβι που έβαλε την καρδιά ενός Παλαιστινίου, που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς έποικους, να χτυπά στο στήθος του Γιγκάλ Κόεν ενός Ισραηλινού, πατέρα δύο παιδιών, που η ζωή του κινδύνευε άμεσα.

Η απόφαση της οικογένειας του Παλαιστίνιου Μαζέν Τζουλάνι να δωρίσει τα όργανα του παιδιού της και η δήλωση του πατέρα ότι δωρίζει τα όργανα του γιου του προκειμένου να σωθούν κάποιοι άνθρωποι, είτε πρόκειται για Εβραίους είτε για Μουσουλμάνους, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιδιαίτερα τεταμένες, έρχεται να αποδείξει ότι η αγάπη για τη ζωή είναι δυνατότερη από το μίσος και τον θάνατο.

Η έκπληξη που ένοιωσε ο κ. Κόεν όταν πληροφορήθηκε την εθνικότητα του ανθρώπου του οποίου η καρδιά του θα του έσωζε τη ζωή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και δήλωσε στον ισραηλινό ραδιοσταθμό ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς η παλαιστινιακή αυτή οικογένεια μας δίδαξε ότι είναι δυνατό τα πράγματα να γίνουν με έναν διαφορετικό τρόπο.

Χαρακτηριστική της προκατάληψης αλλά και του μίσους που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η φράση του ότι ‘υπάρχουν και τέτοιου είδους άνθρωποι στην απέναντι πλευρά με τους οποίους ίσως θα μπορέσουμε να βρούμε το μονοπάτι για την ειρήνη και μια φυσιολογική σχέση’.

Ο καρδιολόγος Γιάακοβ Λάβι που πραγματοποίησε την μεταμόσχευση στον κ. Κόεν, δήλωσε ότι χωρίς τη μεταμόσχευση αυτή ο Κόεν δεν θα ζούσε, ενώ σήμερα μπορεί να επιστρέψει στη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του σε μερικές εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση