Μάνα είναι μόνο …δύο

Δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες θα μπορούν να αποκτούν το δικό τους παιδί, που θα προέρχεται από συνδυασμό των γονιδίων τους, ανακοίνωσαν ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς γενετικό υλικό από οποιοδήποτε κύτταρο στο σώμα της μίας γυναίκας θα μπορεί να παίζει το ρόλο του σπέρματος, γονιμοποιώντας το ωάριο της άλλης γυναίκας.

Ερευνητές από το Αναπαραγωγικό Γενετικό Ινστιτούτο στο Σικάγο ισχυρίζονται οτι επινόησαν τρόπο να δημιουργήσουν ‘τεχνητό σπέρμα’ από οποιοδήποτε κύτταρο της μιας γυναίκας που θα μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο της άλλης.

Η νέα μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπινα ωάρια, και αναμένεται να είναι έτοιμη σε 18 μήνες. Αρχικά αναπτύχθηκε για να επιτρέψει σε κάποιον άνδρα που δεν διέθετε σπέρμα -λόγω χημειοθεραπείας για παράδειγμα- να είναι σε θέση να γονιμοποιήσει τη γυναίκα του.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, όπως αυτή του καθηγητή Bill Ledger από το Sheffield, που κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους που έχουν τέτοια εγχειρήματα.

Ωστόσο, υπήρχε και θετική αποδοχή από αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ακόμα, ένα ζευγάρι από δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες εμφανίστηκε στα ΜΜΕ της Αγγλίας και δήλωσε οτι δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτα καλύτερο στη ζωή τους από το να αποκτήσουν το δικό τους μωρό και οτι διαθέτουν τους εαυτούς τους για να μπορέσουν να πειραματισθούν οι ερευνητές στο επίμαχο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση