Γονίδιο κατά του καρκίνου επιταχύνει τη γήρανση

Γονίδιο κατά του καρκίνου επιταχύνει τη γήρανσηΟ μηχανισμός άμυνας του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, είναι πιθανόν να ευθύνεται και για την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, επιβεβαιώνοντας έτσι το αξίωμα ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η υπερλειτουργία του γονιδίου p53, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο των κυτταρικών διαιρέσεων, αποτρέποντας τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων (κύριο χαρακτηριστικό του καρκίνου), είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτερη γήρανση των πειραματόζωων και την μείωση του μέσου όρου ζωής τους κατά 20%. Αν και σε αυτά παρατηρήθηκαν πολύ λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου, τα σημεία γήρανσης, όπως εύθραυστα οστά, απώλεια μυϊκής μάζας, κύρτωση και καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων, εμφανίστηκαν πολύ πιο γρήγορα.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Baylor στο Χιούστον των ΗΠΑ. Ο Δρ Lawrence Donehower και η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία το γονίδιο p53 ήταν υπερενεργό.

Οπως εξηγεί ο Δρ. Donehower, η πρόωρη γήρανση στα ποντίκια πιθανόν να οφείλεται στο ότι η υπερέκφραση του p53 επηρεάζει αρνητικά τον πολλαπλασιασμό των αρχέγονων κυττάρων του οργανισμού. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν την πηγή ανανέωσης ιστών του οργανισμού, όπως το δέρμα και τα οστά.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που συσχετίζει το συγκεκριμένο γονίδιο με τις διαδικασίες γήρανσης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το στοιχείο αυτό ίσως οδηγήσει στην κατανόηση των μηχανισμών εκδήλωσης ανωμαλιών που συνδέονται με το γήρας, αλλά και στην διαφορετική προσέγγιση θεραπειών κατά των νεοπλασιών.

Πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε νέους ασθενείς με καρκίνο και στοχεύουν στην αντιμετώπιση του DNA που έχει υποστεί βλάβες. Η υπόθεση ότι η ασθενείς αυτοί θα αντιμετωπίσουν αργότερα παθήσεις που σχετίζονται με την γήρανση, απαιτεί περισσότερες έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση