Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος ενοχοποιείται για ανάπτυξη καρκίνου

Οσοι καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου και διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, που είχαν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, με αυξημένο κίνδυνο από καρκίνους διαφόρων εντοπίσεων και κυρίως του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της πολιτείας Νεμπράσκα των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν πολύ κόκκινο κρέας είχαν 3,6 φορές αυξημένο κίνδυνο από καρκίνο του οισοφάγου και διπλάσιο κίνδυνο από καρκίνο του στομάχου, σε σχέση με τα άτομα τα οποία οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Οσοι κατανάλωναν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, κατανάλωναν επίσης πολύ κρέας, με αποτέλεσμα να έχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης και των δύο μορφών καρκίνου.

Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν από διατροφικά ερωτηματολόγια, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις δίαιτες σε υγιεινές, δίαιτες με υψηλή κατανάλωση κρέατος, δίαιτες με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, δίαιτες με πολλά αλμυρά σνακς, δίαιτες με πολλά γλυκά και δίαιτες με πολύ λευκό ψωμί.

Ως υγιεινές χαρακτηρίστηκαν οι δίαιτες με υψηλή κατανάλωση φρούτων λαχανικών και αδρά επεξεργασμένων δημητριακών. Το ποσοστό των ατόμων που βρέθηκε ότι ακολουθεί υγιεινή διατροφή ήταν 21%.

Επίσης βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν τον υγιεινό τρόπο διατροφής είχαν και χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση