Η εγκυμοσύνη αυξάνει τα κιλά …του πατέρα

Οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες περιμένουν παιδί τείνουν να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος και να πίνουν περισσότερο, λόγω μίας μορφής ανδρικής “προγεννητικής κατάθλιψης”, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.

Στην 3ετή έρευνα συμμετείχαν 312 άνδρες ηλικίας 18 έως και 40 ετών, από το Σίδνει και την Αδελαΐδα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνδρες αύξησαν τα κιλά τους κατά 2 περίπου κιλά, ενώ ένας στους επτά άνδρες άρχισε να καταναλώνει επικίνδυνα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, πριν τη γέννηση του παιδιού.

Οι επιστήμονες περίμεναν να παρατηρήσουν τέτοια συμπεριφορά στους άνδρες όχι πριν τη γέννηση του παιδιού, αλλά μετά, καθώς δεν είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το ποσοστό των ανδρών που ένιωθαν κατάθλιψη και άγχος ήταν περίπου 5% πριν από τη γέννηση του παιδιού, ενώ το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 3.7%, όταν το παιδί έφτανε στο πρώτο έτος της ηλικίας του.

Τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς οι επιστήμονες τα αποδίδουν στο άγχος που νοιώθουν οι άνδρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας τους, αλλά και στην αποχή από το σεξ.

Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στις μέλλουσες μητέρες, όπου στην 23 εβδομάδα της εγκυμοσύνης παρατηρήθηκε κατάθλιψη στο 15% των γυναικών, ποσοστό που έπεσε στο 9% όταν το παιδί συμπλήρωνε το πρώτο έτος της ζωής του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση