Φάρμακο για την ακμή δοκιμάζεται με επιτυχία

Φάρμακο για την ακμή δοκιμάζεται με επιτυχίαΕνας μεγάλος αριθμός νέων ηλικίας 14-18 χρονών (αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας), υποφέρουν από ακμή, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για τον εαυτό τους σε μια περίοδο με πολλά προβλήματα, άγχη και αναζητήσεις. Σπανιότερα η ακμή επιμένει και μετά την ενηλικίωση. Ενα από τα κύρια προβλήματα στην αντιμετώπιση της είναι η αντοχή που αναπτύσσει στα αντιβιοτικά (όπως η τετρακυκλίνη και η ερυθρομυκίνη), το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής (P. acnes), το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση των δερματικών αλλοιώσεων. Στο πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι έρχεται να δώσει λύσει ένα νέο αντιβιοτικό που έχει ως βάση ένα πεπτίδιο, στο οποίο το P. acnes πολύ δύσκολα αναπτύσσει αντοχή.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα το 62% των P. acnes, που είχαν δειγματοληπτικά παρθεί από ασθενείς, παρουσίαζαν αντοχή στα μέχρι τότε υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Το νέο αντιβιοτικό είναι το πρώτο που δοκιμάζεται κατά της ακμής και έχει ως βάση ένα πεπτίδιο. Τα πεπτίδια, τα οποία αποτελούν δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, δεν αλληλεπιδρούν με υποδοχείς της εξωτερικής μεμβράνης του μικροβίου προκειμένου να αναπτύξουν τη δράση τους (όπως τα άλλα αντιβιοτικά), αλλά καταστρέφουν τα μικρόβια δρώντας άμεσα στη μεμβράνη τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δύσκολα τα μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή απέναντί τους.

Το νέο αντιβιοτικό με την κωδική ονομασία MBI 594AN, δεν προκαλεί δερματικούς ερεθισμούς και παρασκευάζεται από την εταιρεία Micrologix Biotech Inc., που έχει την έδρα της στο Βανκούβερ του Καναδά.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από θεραπεία έξι εβδομάδων σε 75 ασθενείς, δεν είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη ανθεκτικών στελεχών, ενώ οι δερματικές αλλοιώσεις είχαν περιοριστεί κατά 32%.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μία νέα σειρά κλινικών δοκιμών, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το 2005.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση