λοιμωξη του αναπνευστικου | εγκυμοσυνη και σφυγμοι | ισθμικη στενωση

Αντιμικροβιακές ουσίες σε σπρέιΣτο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους βρίσκεται σπρέι που περιέχει ένζυμα που παράγονται από βακτηριοφάγους, ιούς δηλαδή που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Rockefeller της Ν. Υόρκης, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιότητες των ενζύμων αυτών, θεωρούν ότι θα αποτελέσουν τη λύση στο πρόβλημα της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Επιπλέον η χρήση των ενζύμων αυτών μπορεί να γίνει πριν τα λοιμογόνα βακτήρια εκδηλώσουν την δράση τους, συμβάλλοντας έτσι και στον περιορισμό του πληθυσμού τους και κατά συνέπεια, στη μείωση των λοιμώξεων στον γενικό πληθυσμό.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η χορήγηση με την βοήθεια σπρέι των ενζύμων αυτών, συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού που οφείλονταν σε στελέχη στρεπτόκοκκου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης στους ερευνητές, η ταχύτητα δράσης των ενζύμων, καθώς έχουν την ικανότητα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να εξοντώνουν αποικίες μικροβίων που έχουν καλλιεργηθεί σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Οπως προαναφέραμε τα ένζυμα αυτά παράγονται από μία κατηγορία ιών που ονομάζονται βακτηριοφάγοι ή φάγοι, οι οποίοι είναι φυσικοί εχθροί των μικροβίων. Η λειτουργία τους συνίσταται στη δημιουργία λύσεων της συνέχειας της εξωτερικής μεμβράνης των μικροβίων, προκειμένου οι ιοί να εξέλθουν από αυτά. Οι λύσεις αυτές (τρύπες) στην μεμβράνη, έχουν σαν συνέπεια το θάνατο των μικροβίων.

Τα ένζυμα αυτά είναι ειδικά για κάθε τύπο μικροβίου, προς το παρών οι επιστήμονες τα παίρνουν από τους φάγους, αλλά σύντομα θα μπορούν να κατασκευαστούν και στο εργαστήριο.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Vincent A. Fischetti, εκτός του ότι τα μικρόβια πολύ δύσκολα μπορούν να αναπτύξουν αντοχή απέναντι τους, η ικανότητά τους να εξοντώνουν τα μικρόβια απλά ερχόμενα σε επαφή μαζί τους και από την εξωτερική πλευρά της μεμβράνης, δίνει την δυνατότητα της καταπολέμησης των παθογόνων μικροβίων, πριν αυτά προλάβουν να προκαλέσουν κάποια λοίμωξη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.