Η περίθαλψη των ηλικιωμένων, άμεση προτεραιότητα της Ε.Ε.

Η καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των ηλικιωμένων, υψηλή ποιότητας περίθαλψη και οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων περίθαλψης, είναι οι τρεις στόχοι στους οποίους πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την περίθαλψη των ατόμων τρίτης ηλικίας, που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Απέναντι στις τρεις αυτές προκλήσεις, η Επιτροπή προτείνει τρεις κοινούς στόχους να επιτευχθούν. Το σημερινό έγγραφο προσανατολισμού θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελόνης την άνοιξη του 2002 και τελικά θα ενσωματωθεί στους ετήσιους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών της EE.

Σύμφωνα με την Επιτροπή τα εθνικά συστήματα περίθαλψης, μολονότι πολύ διαφορετικά στο σχεδιασμό, τις παροχές και τη χρηματοδότηση, αντιμετωπίζουν παρεμφερείς βασικές προκλήσεις και τώρα και στο μέλλον, καθώς:

– οι άνθρωποι ζουν περισσότερο (σε μεγάλο βαθμό, χάρη στα ίδια τα συστήματα περίθαλψης) και οι παραδοσιακές οικογενειακές δομές αλλάζουν.

– οι τεχνολογίες της περίθαλψης αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν κόστος.

– οι πολίτες της EE, ως καταναλωτές υπηρεσιών, έχουν νέες απαιτήσεις από τα συστήματα περίθαλψης.

και επέλεξε τρεις κοινούς στόχους για όλα τα συστήματα στην EE.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για τις κοινωνικές υποθέσεις Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι η πρόσβαση σε αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη και μέριμνα των ηλικιωμένων αποτελεί μέρος του συμβολαίου των κυβερνήσεών μας με τους πολίτες της EE και για να ανταποκριθούμε, πρέπει να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων, ανιχνεύοντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πληθυσμού και ενεργώντας σύμφωνα με αυτές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση