Τα όσπρια προφυλάσσουν από τη στεφανιαία νόσο

Τα όσπρια προφυλάσσουν από τη στεφανιαία νόσοΗ κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και η αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από το πρώτο follow-up της μελέτης NHANES που παρουσιάστηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, Archives of Internal Medicine. Τα όσπρια αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, καθώς η τελευταία χαρακτηρίζεται από την υψηλή τους κατανάλωση. Φαίνεται λοιπόν για μία ακόμη φορά ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο διατροφής, παρέχοντας σημαντική προστασία στον οργανισμό από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή.

Στη μελέτη NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) συμμετείχαν 9632 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κατά την ένταξή τους στη μελέτη δεν είχαν πρόβλημα στεφανιαίας νόσου.

Η κατανάλωση όσπριων εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας διατροφικά ερωτηματολόγια, ενώ μετρήθηκε και η επίπτωση στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών νοσημάτων για μία χρονική περίοδο 19 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία κατανάλωναν όσπρια τέσσερις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 22% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και 11% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν όσπρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Είναι η πρώτη έρευνα η οποία εξετάζει τη σχέση της κατανάλωσης οσπρίων με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες επικεντρώνονταν στα διατροφικά συστατικά των οσπρίων όπως οι πρωτεΐνες και οι διαιτητικές (φυτικές) ίνες.

Υπάρχουν πολλά συστατικά στα όσπρια τα οποία προστατεύουν από την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Οι πρωτεΐνες στα όσπρια συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (κακή χοληστερόλη).

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και κυρίως διαλυτές διαιτητικές ίνες, εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, συμβάλλει στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, της οποίας τα αυξημένα επίπεδα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Η αύξηση λοιπόν στην κατανάλωση οσπρίων μπορεί να αποτελέσει σημαντική διατροφική παρέμβαση για τη μείωση της επίπτωσης της στεφανιαίας νόσου που εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε επίσης