Οσπρια και ρύζι για λιγότερα αυτόματα κατάγματα

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση όταν προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης όπως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα. Όταν όμως οι πρωτεϊνες προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως είναι τα όσπρια και το ρύζι η απώλεια της οστικής μάζας μειώνεται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του πανεπιστημιου της Καλιφόρνια, τα οποία δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιδικού ‘American Journal of Clinical Nutrition’ δείχνουν ότι οι γυναίκες άνω των 65 ετών που προσλαμβάνουν πολύ περισσότερες πρωτεϊνες από τρόφιμα ζωικής προέλευσης απ΄ό,τι από τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν τριπλάσιο ρυθμό απώλειας οστικής μάζας. Οι πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης είναι πιό όξινες από τις πρωτεϊνες φυτικές προέλευσης με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας.

Φυσικά ένα τέτοιο αποτέλεσμα δε σημαίνει ότι θα πρέπει οι γυναίκες να μην καταναλώνουν κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης και να μειωθεί η κατανάλωση ζωικών.

Διαβάστε επίσης