απονευρωση δοντιου συμπτωματα | οξεία κοιλία ορισμός | φυσιολογικη συγκλιση δοντιων

Εντεροπαθητικές αρθρίτιδες


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Αρθρίτιδες που συνδέονται με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Whipple, εντεροπάθεια από γλουτένη) και που ανήκουν στην ομάδα των οροαρνητικών σπονδυλαρθροπαθειών.

Παθογένεια

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Φαίνεται ότι κάποιοι ανοσολογικοί ή μικροβιακοί παράγοντες που εμπλέκονται στην παθογένεια των εντεροπαθειών αυτών, κινητοποιούν το ανοσολογικό σύστημα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εμφανίζεται η αρθρίτιδα.

Το 1/5 των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και πιο συχνά, αυτών που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, εμφανίζουν αρθρίτιδα.

Πρόληψη

Δεν είναι δυνατή. Φαίνεται πάντως ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της εντερικής νόσου, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας.

Κλινική εικόνα

Υπάρχουν δύο κλινικές μορφές:
- Μία μορφή περιφερικής συμμετρικής ολιγοαρθρίτιδας, που συνήθως εμφανίζεται μήνες ή και χρόνια μετά την εμφάνιση της εντερικής νόσου, σπανίως δε, προηγείται αυτής.
- Μία μορφή προσβολής σπονδυλικής στήλης και ιερολαγόνιων αρθρώσεων, που μοιάζει με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και στην οποία οι ασθενείς εμφανίζουν θετικό στο αίμα τους, στο 50% των περιπτώσεων, το HLA Β27.

Φυσικά σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατόν να συνυπάρχουν οι κλινικές εκδηλώσεις της εντεροπάθειας.

Διάγνωση

Τίθεται συνήθως κλινικά, από τη συνύπαρξη αρθρίτιδας σε ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Στις σπάνιες περιπτώσεις που η αρθρίτιδα προηγείται χρονικά, χρειάζεται πλήρης έλεγχος για να τεθεί η διάγνωση.

Αντιμετώπιση

- Αντιμετώπιση της υποκείμενης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
- Φάρμακα: μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σουλφασαλαζίνη, κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.