Γενετική παρέμβαση για ακίνδυνα μικρόβια

Στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα ξεκινήσει η εφαρμογή της γενετικής παρέμβασης στο DNA των μικροβίων, ώστε να καθίστανται μη παθογόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ν. Λεγάκης, στο περιθώριο της επίσημης τελετής έναρξης του 2ου Συνεδρίου Βαλκανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπε ο κ. Λεγάκης, σήμερα οι μέθοδοι γενετικής παρέμβασης στα μικρόβια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, αλλά οι έρευνες στον τομέα αυτό προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς τα μικρόβια εξελίσσονται ραγδαία και τα αντιβιοτικά αδυνατούν να τ’ αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Λεγάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα τα μικρόβια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, εξαιτίας της κακής χρήσης αυτών των φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες των Βαλκανίων επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πολλές ενδημικές λοιμώξεις, που μπορεί να προκαλούνται από τρόφιμα, αλλά και από μικρόβια που προσβάλουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Οσο αφορά το Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου τελειώνουν το Σάββατο 24/11, ο κ. Λεγάκης είπε ότι επιστήμονες από τις Βαλκανικές χώρες θα συζητήσουν στη διάρκεια του τις νέες τάσεις αντιμετώπισης των μικροβίων, αλλά και τις μεθόδους που αναπτύσσονται για την έγκαιρη διάγνωση παθογόνων μικροβίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση