Το δέρμα παράγει τα δικά του αντιβιοτικά

Το δέρμα παράγει τα δικά του αντιβιοτικάΤην ύπαρξη οργανικών ενώσεων στο δέρμα, που έχουν την ικανότητα να δρουν όπως τα αντιβιοτικά, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του San Diego στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για πεπτίδια, (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), για τα οποία μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι συνέβαλαν στην αποκατάσταση των τραυμάτων. Τα πεπτίδια αυτά ονομάζονται καθελισιδίνες και παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα των θηλαστικών, μεταξύ των οποίων και των ποντικών όπου και μελετήθηκαν, αλλά και στον άνθρωπο, όταν υπάρχει εισβολή από μικρόβια. Οπως πιστεύει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Richard L. Gallo, η ανεπαρκής δράση αυτών των ενώσεων μπορεί να εξηγεί την ευαισθησία ορισμένων ανθρώπων σε δερματικές λοιμώξεις, ενώ η περαιτέρω έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή αντιβιοτικών που θα μιμούνται την δράση τους.

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν την δράση μίας καθελισιδίνης των ποντικών που ονομάζεται CRAMP και η οποία έχει παρόμοια δομή και δράση με μία ανθρώπινη καθελισιδίνη με την ονομασία LL-37.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν πειραματόζωα στα οποία το γονίδιο που ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή της CRAMP ήταν ανενεργό. Οπως διαπίστωσαν τα πειραματόζωα αυτά ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, ενώ και οι λοιμώξεις που εμφάνιζαν ήταν πιο βαριάς μορφής. Το ίδιο συνέβαινε και όταν φυσιολογικά ποντίκια μολύνονταν με βακτήρια ανθεκτικά στην CRAMP.

Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια δεν ανέπτυσσαν αντοχή στην CRAMP, φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο στα αντιβιοτικά που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο.

Οι καθελισιδίνες ανευρίσκονται εκτός από το δέρμα και σε διάφορους άλλους ιστούς στους πνεύμονες και στο πεπτικό σύστημα, αλλά και στα λευκά αιμοσφαίρια. Σύμφωνα με τον Δρ. Gallo, η παραγωγή τους αυξάνεται σημαντικά όταν υπάρχει έντονη μικροβιακή παρουσία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση