Οχι στη φύλαξη κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο

Οχι στη φύλαξη κυττάρων από τον ομφάλιο λώροΙδιωτικές εταιρίες στη Βρετανία προωθούν την αποθήκευση στοιχείων από τον ομφάλιο λώρο των νεογνών έναντι 300.000 δρχ, παρ΄όλο που το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας θεωρεί ότι δεν αποδεικνύεται επιστημονικά η αναγκαιότητα γενίκευσης της κίνησης αυτής στο γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Ο καθηγητής κ. Νικ Φισκ, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας, δήλωσε ότι οι ιδιωτικές αυτές εταιρίες υποστηρίζουν και προωθούν τη διαδικασία αυτή, στις έγκυες γυναίκες, με “πολύ έντονο” τρόπο χωρίς όμως να υπάρχουν οι επιστημονικές αποδείξεις που να υπστηρίζουν τα όσα ισχυρίζονται.

Συγκεκριμένα οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες προωθούν τη διαδικασία αυτή, παρουσιάζουν στις μέλλουσες μητέρες επιστημονική βιβλιογραφία, που υποστηρίζει την αποθήκευση στοιχείων από τον ομφάλιο λώρο, χωρίς όμως να εξηγούν ότι αφορά περιπτώσεις κληρονομικών νοσημάτων όταν υπάρχει το αντίστοιχο ιστορικό στην οικογένεια.

Τα κύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για μεταμόσχευση πριν από 12 χρόνια. Η μεταμόσχευση των κυττάρων αυτών, έκτοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική λύση στη μεταμόσχευση μυελού των οστών και έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 2.000 μεταμοσχεύσεις, διεθνώς.

Στις οικογένειες όπου υπάρχει κληρονομική ασθένεια, η οποία θεραπεύεται με τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, προτείνεται η διαδικασία αυτή, συλλογής και αποθήκευσης κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου.

Μάλιστα Η Εθνική Υπηρεσία Αίματος, της Μ. Βρετανίας, λειτουργεί ένα τέτοιο τμήμα δωρεάς τέτοιων κυττάρων, αντίστοιχο με αυτό της δωρεάς μυελού των οστών σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας: το Northwick Park Hospital στο Harrow, το Barnet General Hospital, το Newcastle Royal Infirmary και το Mater Infirmorum Hospital στο Belfast.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση