Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης εμβρυονικών κυττάρων στον εγκέφαλο

Μία νέα μέθοδο, με την οποία γίνεται πιο εύκολη η μεταμόσχευση εμβρυονικών κυττάρων στον εγκέφαλο, για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature Biotechnology.

Τα κύρια προβλήματα στη μεταμόσχευση εμβρυονικών κυττάρων είναι ότι ο εγκέφαλος δεν αποτελεί ένα “φιλόξενο” περιβάλλον για τα μεταμοσχευμένα κύτταρα, ενώ η διαφοροποίηση των κυττάρων αυτών, προκειμένου να δημιουργήσουν εγκεφαλικά κύτταρα, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η μεταμόσχευση εμβρυονικών κυττάρων στον εγκέφαλο, μπορεί να αντιστρέψει την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων στην οποία οφείλονται πολλές νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον ή του Χάντινγκτον.

Οι επιστήμονες με τη νέα αυτή τεχνική κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα μίγμα κυττάρων και συνθετικού υλικού το οποίο ονομάζουν “νεο-ιστό” (neo-tissue) και το οποίο προάγει τη διαφοροποίηση και την ανάπτυξη των εμβρυονικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ η τεχνική αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι επιτυχής σε πειραματόζωα. Μέχρι στιγμής η έρευνα έχει περιοριστεί σε εγκεφαλικά κύτταρα αλλά τα επόμενα βήματα θα είναι η εφαρμογή της τεχνικής σε άλλες ομάδες κυττάρων όπως παγκρεατικά ή οστικά κύτταρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση