Νέοι κανόνες για τις μεταγγίσεις αίματος από το συμβούλιο της Ευρώπης

Πιο αυστηροί είναι οι νέοι κανόνες για τη μετάγγιση αίματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θεσπίζοντας νέα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανο΅ή ανθρωπίνου αί΅ατος και συστατικών του αί΅ατος, μετά από συμφωνία των υπουργών υγείας των 15 κρατών μελών της Ε.Ε. Οι νέοι αυτοί κανόνες αποσκοπούν στην μείωση του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών όπως ο ιός HIV ή η νόσος των τρελών αγελάδων.

Ο επίτροπος της Ε.Ε., για θέματα υγείας, κ. David Byrne δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος που βρέθηκε μία λύση που θα διασφαλίζει και την επάρκεια σε αποθέματα αίματος, αλλά και ασφαλή αποθέματα.

Τα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνουν εκτεταμένους ελέγχους του αίματος για παρουσία πιθανών λοιμογόνων παραγόντων και τον αυστηρό ιατρικό έλεγχο του δότη.

Η ανάγκη για νέα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας του αίματος και των προϊόντων του οφείλεται και στα σκάνδαλα που ξέσπασαν στη Γαλλία τη δεκαετία του 80, όπου πολλοί αιμοφιλικοί έχασαν τη ζωή τους από μετάγγιση αίματος μολυσμένου από HIV.

Επιπλέον η κρίση με τις τρελές αγελάδες, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Ε.Ε. και πολλά κράτη μέλη, όπως η Φιλανδία έλαβαν περιοριστικά μέτρα για τους αιμοδότες και κυρίως για όσους είχαν ζήσει στη Βρετανία για περισσότερο από έξι μήνες, στο χρονικό διάστημα 1980-1996.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση