Νέες προοπτικές στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου

Σε αλλαγή της θεραπευτικής φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, έχει οδηγήσει η ανακάλυψη και η μελέτη της δραστηριότητας νέων φαρμακευτικών ουσιών που στοχεύουν σε ειδικούς μοριακούς μηχανισμούς των νεοπλασματικών κυττάρων με συνέπεια την καταστροφή τους ή την αναστολή του πολλαπλασιαμού τους.

Οπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το συνέδριο κλινικής ογκολογίας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, ο καθηγητής ογκολογίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Βασίλης Γεωργούλιας Τα νέα φάρμακα δεν αποτελούν χημειοθεραπείες, με συνέπεια να μην έχουν τις ανάλογες παρενέργειες.

Παράδειγμα τέτοιας κατηγορίας φαρμάκων, αποτελεί το Glivec της εταιρείας Novartis AG’s, η κυκλοφορία του οποίου αναμένεται να εγκριθεί και στη χώρα μας μέχρι τέλος του χρόνου από τον ΕΟΦ. Το Glivec χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μίας σπάνιας και θανατηφόρου μορφής λευχαιμίας που ονομάζεται χρόνια μυελική λευχαιμία.

Ο κ. Γεωργούλιας χαρακτήρισε σημαντικό το ότι τα φάρμακα αυτά – τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα για κλινικές δοκιμές – έχουν δράση ακόμη και σε ασθενείς προχωρημένων σταδίων, παρατείνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Η καθηγήτρια παιδοαιματολογίας κ. Μαρία Καλμαντή μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στους παιδικούς καρκίνους, τονίζοντας ότι σήμερα το 60-70% των νεοπλασιών, θεραπεύονται πλήρως, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν νέα φάρμακα που εμποδίζουν την πτώση του ανοσιολογικού συστήματος των ασθενών παιδιών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση