Στην πρώτη θέση ο καρκίνος του μαστού στη Βρετανία

Στην πρώτη θέση ο καρκίνος του μαστού στη ΒρετανίαΟ καρκίνος του μαστού έχει γίνει η πιο κοινή μορφή καρκίνου στη Μεγάλη Βρετανία, ξεπερνώντας ακόμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, με τις νέες περιπτώσεις να πλησιάζουν τις 40.000 ετησίως, σύμφωνα με το Imperial Cancer Research Fund και το Cancer Research Campaign. Ο λόγος αυτής της υπέρβασης αφορά κυρίως τις αλλαγές στον τρόπο ζωής των γυναικών καθώς και τη μείωση του καπνίσματος, κυρίως στους άνδρες, που είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογισθούμε ότι ο μεν καρκίνος του μαστού αφορά, πλήν εξαιρέσεων, μόνο τις γυναίκες ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα αφορά και τα δύο φύλα.

H προχωρημένη ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού στις γυναίκες, αποτέλεσμα της διαφοροποίησης κοινωνικών παραμέτρων που αφορούν τις σπουδές και την καριέρα των γυναικών, αλλά και η αύξηση της παχυσαρκίας, αποτελούν μερικούς από του παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αύξηση του περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού.

Αντίθετα αν και το κάπνισμα των γυναικών παρουσιάζει αύξηση μετά την δεκαετία του 60, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά τα στατιστικά μεγέθη που αφορούν το καρκίνο του πνεύμονα, ενώ σε ότι αφορά τον ανδρικό πληθυσμό, τα τελευταία πενήντα χρόνια παρατηρείται σαφής μείωση
των ανδρών καπιστών.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτή η διαφορά μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

“Τα καλά νέα είναι ότι παρά την άυξηση που παρατηρείται στα περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα ποσοστά επιβίωσης ολοένα και αυξάνονται και το ποσοστό των γυναικών που θεραπεύονται ξεπερνά το 70%”, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Imperial Cancer Research Fund, sir Paul Nurse.

Βέβαια είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μπορεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού να βοηθά στην αντιμετώπιση του, αλλά σε ότι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα η αποφυγή του καπνίσματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα άμεσης πρόληψης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση