Επιστημονική στήριξη στους …ξενύχτηδες

Μία οργάνωση στη Γερμανία που μάχεται για την “αναγνώριση και ανοχή” προς τα άτομα που τους αρέσει να πηγαίνουν για ύπνο το πρωί βρήκε υποστήριξη στους κύκλους των ακαδημαϊκών. Ο γερμανός βιολόγος Τιλ Ρόνεμπεργκ, ο πρώτος καθηγητής Χρονοβιολογίας στη Γερμανία, συνεργάζεται τώρα με την οργάνωση που ιδρύθηκε το 1993 από τον επίσης γερμανό σχεδιαστή Γκίντερ Βοόγκ που δηλώνει ότι δεν μπορεί να του έρθει η έμπνευση πριν από τις 11 το πρωί, προσπαθώντας να αποδείξει γιατί ορισμένοι άνθρωποι “κοιμούνται με τις κότες” και άλλοι είναι “νυχτοπούλια”.

Ο καθηγητής Ρένεμπεργκ υποστηρίζει ότι το “βιολογικό ρολόι αυτών των δύο διαφορετικών τύπων ανθρώπων δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτε και από κανέναν. Δεν υπάρχει φάρμακο για αυτό, δεν είναι λάθος, είναι απλώς μια γενετική προδιάθεση”, επισημαίνει.

Ο βιολόγος που έχει την έδρα του στο ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μονάχου, τονίζει ότι η κοινωνία πρέπει να αποδεχτεί αυτούς τους δύο διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και να λάβει γνώση των προβλημάτων υγείας που ενδέχεται οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν, όταν αναγκαστούν να δουλέψουν σε ωράρια αντίθετα με το βιολογικό τους ρολόι.

Μπορεί ο καθηγητής Ρένεμπεργκ να ενδιαφέρεται από επιστημονικής πλευράς “για τα στοιχεία εκείνα που κάνουν άλλους ανθρώπους να κοιμούνται νωρίς και άλλους αργά”, ο Βοόγκ, όμως, που δεν τον νοιάζει αν κοιμάται αργά λόγω των γονιδίων του ή επειδή έτσι του αρέσει” ενδιαφέρεται να του αναγνωρίζεται αυτό το δικαίωμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση