Τελευταίοι στη δωρεά οργάνων οι Ελληνες

Την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά την προσφορά οργάνων εξακολουθεί να κατέχει η χώρα μας, με αποτέλεσμα ένας στους δύο ασθενείς που χρειάζεται μεταμόσχευση οργάνου να πεθαίνει περιμένοντας στη λίστα λόγω έλλειψης μοσχευμάτων.

Οπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Ιωάννης Βλαχογιάννης οι περισσότεροι συγγενείς είναι απρόθυμοι να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων γιατί έχουν ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη πληροφόρηση, δεν εμπιστεύονται φορείς και γιατρούς υπό το φόβο του εμπορίου οργάνων και ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να πιστεύουν σε προλήψεις σε σχέση με το τέλος της ζωής.

Μία ακόμα αιτία εξ΄αιτίας της οποίας η διαθεσιμότητα οργάνων στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι το ότι τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν την δωρεά οργάνων δεν έχουν αντιμετωπισθεί πλήρως με αποτέλεσμα να επιτείνεται η σύγχυση και να αυξάνει η διστακτικότητα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ εξήγησε ότι στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει εμπόριο οργάνων, ενώ αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού έλαβαν τα σχετικά έντυπα για τη δωρεά οργάνων μόνο 200.000 άτομα εξαιτίας κακού συντονισμού των υπηρεσιών.

Ωστόσο επισήμανε ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2001 είναι εν μέρει ενθαρρυντικά καθώς στη χώρα μας αυξάνεται ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων σε ποσοστό 70% αν συγκριθεί με πέρυσι.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει προγραμματίσει όπως ανακοινώθηκε την πανελλαδική διοργάνωση εκδηλώσεων καλλιτεχνικού , αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που θα έχουν τον τίτλο “σκυταλοδρομία ζωής” και θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση