Οι Ελληνες αδιαφορούν για την καρδιά τους

Οι Ελληνες αδιαφορούν για την καρδιά τουςΗ στεφανιαία νόσος μπορεί να αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού οι Ελληνες δείχνουν αδιαφορία στο να περιορίσουν τους προδιαθεσικούς παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν, όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, η δισλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη άσκησης και το άγχος. Την παραπάνω επισήμανση έκαναν σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 3ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος, ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής κ. Παναγιώτης Σπανός και ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας κ. Ιωάννης Στυλιάδης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 18 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παρχαρίδης τόνισε ότι η θνητότητα από τη στεφανιαία νόσο δεν μειώνεται στην Ελλάδα, σε αντίθεση μ’ ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ και στις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

Η αθηρωμάτωση

Το 70% των εμφραγμάτων, σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, οφείλεται σε μικρές αθηρωματικές βλάβες που μέχρι πρότινος δεν προκαλούσαν ιδιαίτερη ανησυχία, αφού στη στεφανιογραφία εμφανίζουν στενώσεις κάτω του 50% του αυλού της αρτηρίας. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτό οφείλεται στη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας, στη δημιουργία θρόμβου και την απόφραξη έτσι κάποιας αρτηρίας.

Αποτέλεσμα της απόφραξης αυτής είναι η εμφάνιση οξέων ισχαιμικών συνδρομών, που είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η ασταθής στηθάγχη και ο αιφνίδιος θάνατος.

Η αθηρωμάτωση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η δυσκολία αντιμετώπισής της. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία που αρχίζει στην παιδική ηλικία και εκδηλώνεται στα τελευταία χρόνια της ζωής του ανθρώπου.

Όταν όμως υπάρχουν οι παράγοντες κινδύνου καθώς και άγνωστοι παράγοντες τότε η αθηρωμάτωση εκδηλώνεται νωρίτερα και έχουμε τη λεγόμενη πρώιμη εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης.

Όπως είπε ο κ. Παρχαρίδης, οι προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας νόσου παρατηρούνται στο 50% των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε το υπόλοιπο 50% των παραγόντων που προκαλούν της αθηρωμάτωση στη στεφανιαία νόσο.

Πρόγνωση και δευτερογενής πρόληψη

Πραγματική επανάσταση, όπως είπε ο κ. Παρχαρίδης, στην πρόγνωση και στη δευτερογενή πρόληψη της ασθένειας αποτελούν οι στατίνες, οι οποίες ελαττώνουν τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ποσοστό 23%-30%.

Αναφερόμενος στην αγγειοπλαστική ο κ. Παρχαρίδης είπε ότι σε ποσοστό 20%-30% παρατηρείται επαναστένωση και αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση των stents επικαλυμμένων με το αντιβιοτικό ραπαμυσίνη.

Οι εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική

Ο κ. Σπανός, τόνισε ότι στη Γερμανία γίνονται σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μηχανικού υποκατάστατου καρδιάς, η χρήση του οποίου θα επιλύσει τις μεγάλες ελλείψεις σε μοσχεύματα, καθώς σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, η προσφορά μπορεί να καλύψει μόνο το ένα δέκατο των αναγκών, ενώ ακόμη και στις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις μετά από 5-7 χρόνια το μόσχευμα αρχίζει να εμφανίζει τη στεφανιαία νόσο.

Παράλληλα ο κ. Σπανός χαρακτήρισε επανάσταση για την καρδιοχειρουργική την αντιμετώπιση του ανευρύσματος αορτής τύπου Β’ με διαδερμική τοποθέτηση μοσχεύματος, αποφεύγοντας έτσι την εγχείριση του ασθενούς, αλλά και την αντιμετώπιση με βαλβιδοπλαστική -και όχι με αντικατάσταση της βαλβίδας- τις εκφυλιστικές βαλβιδοπάθειες.

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιάδης αναφέρθηκε στις νέες μεθόδους για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου στα πρώιμα στάδια της, όπως είναι η ενδοστεφανιαία ηχοκαρδιογραφία και η μαγνητική τομογραφία, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ταξινόμησης των ασθενών σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.

Πάντως και οι τρεις επιστήμονες επισήμαναν τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης των περιστατικών, από τους γιατρούς, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), στα νοσοκομεία και την κατάργηση των εφημεριών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση