Ενας στους τέσσερις Ελληνες έχει προβλήματα ύπνου

Ενας στους τέσσερις Ελληνες ταλαιπωρείται από αϋπνίες και από αυτούς, μόνον ο ένας στους τρεις έχει προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Οι πάσχοντες από αϋπνία είτε υποβαθμίζουν το πρόβλημα είτε δεν γνωρίζουν ότι η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα με τη βοήθεια φαρμακευτικής ή άλλης αγωγής.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ύπνου κ. Κώστας Σολδάτος, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την πρώτη ημέρα της άνοιξης (21 Μαρτίου) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η χρόνια ή περιστασιακή αϋπνία πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία – εξήγησε – το 33% όσων υποφέρουν περιστασιακά από αϋπνία και δεν την αντιμετωπίζουν, κινδυνεύουν να υποφέρουν από το πρόβλημα αυτό σε μόνιμη βάση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παρατήρηση ότι το 25% των ατυχημάτων οφείλονται στην υπνηλία, η οποία μπορεί να συνδέεται με ανεπαρκή ύπνο.

Ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα κλινικής μελέτης, από τα οποία προκύπτει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και με τη διακεκομμένη λήψη ουσιών, όπως η ζολπιδέμη.

Θετικό αποτέλεσμα – συμπλήρωσε – μπορεί να υπάρξει και με ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων, τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλλά και έντονης σωματικής άσκησης τις βραδινές ώρες, με παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα