πρωτοπαθής ερπητική ουλοστοματίτιδα | κοιλια ανατομια | εκτακτες αρρυθμιες γιατι συμβαινουν

Ελεγχος για γενετική προδιάθεση στον καρκίνο του παχέος εντέρουΟ προσδιορισμός των ανθρώπων που έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι ο στόχος της γονιδιακής έρευνας που γίνεται τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιτυχής έκβασή της, αναμένεται ότι θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση αυτών των μορφών του καρκίνου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι η τρίτη σε σειρά συχνότητας κακοήθης νόσος στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, καθώς και η δεύτερη αιτία θανάτου σχετιζόμενη με καρκίνο.

Περίπου 60% των ασθενών με καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ορθό υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νεοπλάσματος, οι μισοί όμως από τους χειρουργημένους ασθενείς θα πεθάνουν στα επόμενα πέντε χρόνια από την επέμβαση, οι περισσότεροι από αυτούς λόγω υποτροπής της νόσου. Η διάγνωση του καρκίνου αυτού σε πρώιμο στάδιο βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση, ενώ η έγκαιρη κατάδειξη των υποτροπών μπορεί να παρατείνει την επιβίωση.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου 'Γαστρεντερολογικές ημέρες-Πρόοδοι στη γαστρεντερολογία στην αυγή του 21ου αιώνα', που διοργανώθηκε από τον τομέα παθολογίας και τη β΄ προπαιδευτική παθολογική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του διευθυντού του τομέα και της κλινικής καθηγητού παθολογίας κ. Μενέλαου Παπαδημητρίου.

Σε δελτίο τύπου που μας απεστάλη από την Β΄προπαιδευτική παθολογική κλινική σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρονται τα εξής:

Στο συνέδριο τονίστηκε ότι με το ενδοσκοπικό υπερηχοτομογράφημα διαγιγνώσκονται καρκίνοι του παχέος εντέρου σε πολύ αρχικά στάδια, που αντιμετωπιζόμενοι σωστά και ριζικά προσφέρουν πλήρη ίαση ή στη χειρότερη περίπτωση αυξάνουν μέχρι και ποσοστό 80% την πενταετή επιβίωση.

Η έρευνα σε επίπεδο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου θα δώσει τη δυνατότητα να προσδιοριστεί ποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο.

Αλλά και για πολλούς άλλους τύπους καρκίνου το μέλλον για τη θεραπεία της νόσου βρίσκεται στη μοριακή βιολογία και τη γενετική μηχανική, των οποίων τα αποτελέσματα της έρευνας στον τομέα της διάγνωσης είναι περισσότερο από ικανοποιητικά, όπως υπογραμμίστηκε.

Ο στόχος είναι κυρίως η τροποποίηση ή η αντικατάσταση των μεταλλαγμένων γονιδίων με φυσιολογικά, καθώς επίσης και η ενίσχυση της φυσιολογικής ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού έναντι ενός 'αποξενωμένου' κυττάρου, όπως θεωρείται το καρκινικό.

Οι δοκιμές της γονιδιακής θεραπείας για πολλές μορφές καρκίνου βρίσκονται σε προχωρημένο πειραματικό στάδιο και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι σε λίγα χρόνια θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα και στον άνθρωπο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.