Δρ Ζαβός: Στο τέλος του χρόνου η πρώτη κλωνοποίηση ανθρώπου

Οι επιστήμονες, ως το τέλος του χρόνου, θα έχουν δημιουργήσει το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο ον, δήλωσε ο κυπριακής καταγωγής Δρ Παναγιώτης Ζαβός, ο οποίος μαζί με το συνεργάτη του ιταλό γιατρό Σεβερίνο Αντινόρι προκάλεσαν αντιφατικές αντιδράσεις όταν ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναπαραγάγουν ανθρώπους με τη μέθοδο της κλωνοποίησης.

Στους δύο επιστήμονες έχει απαγορευτεί να διεξάγουν τις έρευνές τους στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως ο Δρ Ζαβός επισήμανε πως το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει την πρόοδο των ερευνών, οι οποίες μάλιστα προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι αρχικά πίστευαν.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ ο Δρ Ζαβός δήλωσε η πρώτη προσπάθεια για παραγωγή κλωνοποιημένων εμβρύων θα πραγματοποιηθεί στο πολύ κοντινό μέλλον, δηλαδή σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Ο ίδιος, που όταν κλωνοποιήθηκε το πρώτο θηλαστικό –το πρόβατο Ντόλι– είχε πει ότι το “τζίνι βγήκε από το μπουκάλι”, επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει τίποτε το σατανικό στην προσπάθειά του, και τόνισε ότι σκοπός της ομάδας του δεν είναι να δημιουργήσουν σωσίες, αλλά να βοηθήσουν τα στείρα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.

Ο Δρ Ζαβός αρνήθηκε να αποκαλύψει πού διεξάγονται οι έρευνες, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται σε περισσότερες από μια χώρες. Επίσης πρόσθεσε ότι οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τις έρευνες για την ανθρώπινη κλωνοποίηση συγχέουν τα πολιτικά με τα ιατρικά θέματα.

Ο κύπριος επιστήμονας προέβλεψε πως οι χώρες που είναι αντίθετες με την ανθρώπινη κλωνοποίηση είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε μειονεκτική θέση γιατί δεν θα έχουν προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση