apophraksh holhphora | φυματίωση μετάδοση | εκτακτες συστολες | καταγμα εξω σφυρου και περονης αρ.

Σβήστε τα σημάδια του χρόνου με γυμναστικήΗ αύξηση των κιλών, με την παράλληλη μείωση της μυϊκής μάζας και την αύξηση του ποσοστού του λιπώδους ιστού, αποτελούν μερικά από τα κλασσικά σημάδια που αφήνει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα μας. Η εναπόθεση περιττού λίπους, σε σημεία του σώματος, για τα οποία μέχρι πρόσφατα ήμασταν περήφανοι, αρχίζει να μας προβληματίζει έντονα. Επιπλέον μειώνονται οι ρυθμοί της καρδιάς και τα οστά γίνονται πιο αδύναμα. Μήπως όμως όλα αυτά τα σημάδια δεν οφείλονται αποκλειστικά στο χρόνο αλλά και στο γεγονός ότι η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο καθιστική, ενώ η σωματική άσκηση είναι μία λέξη την οποία έχουμε διαγράψει από το λεξιλόγιό μας;

Σύμφωνα με τη Δρ. Μύριαμ Νέλσον και την ερευνητική της ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ, η σωματική άσκηση μπορεί να 'σβήσει΄ πολλά από αυτά τα ανεπιθύμητα σημάδια του χρόνου. Η λύση δε βρίσκεται στις κρέμες και στις ειδικές λοσιόν αλλά στην ενδυνάμωση των μυών που μπορεί να επιτευχθεί με δύο φορές γυμναστική την εβδομάδα.

Κι αν η σωματική άσκηση, μας κάνει πια τόσο καλό, γιατί είναι τόσο επώδυνη διαδικασία; Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις αλλά η αλήθεια είναι ότι όποιος έχει κακές αναμνήσεις με την προσπάθεια να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, το πιο πιθανόν είναι ότι το προσπάθησε με λανθασμένο τρόπο.

Η απότομη μετάβαση από την κατάσταση της απόλυτης καθιστικής ζωής στην έντονη σωματική δραστηριότητα, είναι λογικό να μην έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως για τον καθένα από εμάς ο σωστός και ενδεδειγμένος τρόπος σωματικής άσκησης, ο οποίος εάν ακολουθηθεί με ένα κανονικό ρυθμό, όχι μόνο δεν είναι επώδυνος, αλλά μας κάνει να νιώθουμε πολύ καλά.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει όλοι να γραφτούμε σε κάποιο γυμναστήριο. Υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γυμνάσετε τα πόδια την κοιλιά, την πλάτη, αλλά και τις άλλες περιοχές του σώματος.

Και μόνο να σηκώνεται και να ξανακάθεται κάποιος σε μία καρέκλα, 24 φορές μέσα σε μία ημέρα, σε τρία σετ των οκτώ επαναλήψεων αρκεί για να γυμνάσει μυς των ποδιών της κοιλιάς και της πλάτης. Για την ενδυνάμωση των μυών των ποδιών αρκεί να τεντώνεται κάποιος, σε όρθια στάση, όσο πιο ψηλά μπορεί και μετά να επανέρχεται στην κανονική όρθια θέση για δεκαέξι φορές.

Τα πλεονεκτήματα τέτοιων απλών ασκήσεων, ενδυνάμωσης των μυών, είναι πολλά και έχουν αποδειχθεί και επιστημονικά. Η διατήρηση της μυϊκής μάζας σε κάποιο σταθερό επίπεδο, με παράλληλη αποφυγή της αύξησης του σωματικού λίπους αποτελούν βασικά οφέλη.

Τέτοιου είδους ασκήσεις, σε τακτικά χρονικά διαστήματα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τα οστά, φρενάροντας την απώλεια οστικής μάζας, ενώ μπορούν ακόμα να βοηθήσουν και στην αναπλήρωσή της.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού τις κάνει λιγότερο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση.

Γυμνάζοντας διάφορες ομάδες μυών, καταφέρνετε να νιώθετε πιο αναζωογονημένοι και ενεργητικοί, ενώ το σώμα έχει καλύτερη ελαστικότητα. Είτε αυτό λέγεται περπάτημα, είτε τρέξιμο, είτε ήπια γυμναστική, όλα θα είναι πιο εύκολα εάν οι μυς είναι δυνατοί. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η καρδιά σας θα λειτουργεί καλύτερα αλλά και η εμφάνιση θα είναι βελτιωμένη. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι καλά και να φαίνεται.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.