Επιβεβαιώνεται η γενετική παράμετρος της παχυσαρκίας

Το ότι πολλά παχύσαρκα παιδιά προέρχονται συνήθως από παχύσαρκους γονείς, έρχεται να επιβεβαιώσει μία καινούρια έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition.

Η ιδέα ότι η σύσταση του σώματος, η κατανομή του σωματικού λίπους και το σωματικό βάρος οφείλονται κατά ένα μεγάλο βαθμό σε γενετικούς παράγοντες, και κληρονομείται από τους γονείς στα παιδιά δεν ήταν κάτι το νέο.

Ομως η συγκεκριμένη έρευνα ήταν η πρώτη έρευνα στην οποία αυτό επιβεβαιώθηκε συγκρίνοντας τους γονείς με τα παιδιά, όσο αυτά βρίσκονταν σε προεφηβική ηλικία και χρησιμοποιώντας μάλιστα μία πολύ σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδο προσδιορισμού σύστασης σώματος.

Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα πήραν μέρος 101 κορίτσια, φυσιολογικού βάρους, ηλικίας 8 και 9 ετών και οι βιολογικοί τους γονείς.

Εγιναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος), προσδιορισμός σύστασης σώματος καθώς και μέτρηση των επιπέδων καλίου. Στους ενήλικες υπολογίστηκε και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά είχαν παρόμοια σύσταση σώματος με αυτή των γονέων τους, με τα κορίτσια με υπέρβαρους γονείς να τείνουν να βρίσκονται στο ανώτερο όριο (πιο βαρύ) του φυσιολογικού βάρους ενώ τα κορίτσια με νορμοβαρείς γονείς βρίσκονταν στο κατώτερο όριο του φυσιολογικού βάρους (κατώτερο όριο).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση