Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίαςΤο όνειρο πολλών ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με τα κιλά τους και εύχονται να μπορούσαν να τα χάσουν καταπίνοντας απλά ένα μαγικό χαπάκι, πιθανόν να μην αποτελεί απατηλό όνειρο. Τα καλά νέα έρχονται από την Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα από το πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης, όπου δοκιμάζεται ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας. Αν οι νέες κλινικές δοκιμές οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει, επιβεβαιώσουν τα θετικά αποτελέσματα, το φάρμακο πιθανόν να βρίσκεται στην αγορά σε τέσσερα χρόνια από σήμερα. Η συμπλήρωση της πρώτης σειράς κλινικών δοκιμών σε παχύσαρκα άτομα έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς μπορεί με ασφαλή τρόπο να βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους.

Τα παχύσαρκα άτομα που πήραν μέρος στις δοκιμές έχασαν κατά μέσο όρο μισό κιλό μετά την χορήγηση μίας δόσης του νέου φαρμάκου, κατά την διάρκεια κλινικής δοκιμής σε μία περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Οι κλινικές δοκιμές πρόκειται να συνεχιστούν μέσα στο 2002.

Το νέο αυτό φάρμακο το οποίο είναι γνωστό με το όνομα AOD9604 (Advanced Obesity Drug 9604) μπορεί να χορηγείται από το στόμα ή ενδοφλέβια και βοηθάει σημαντικά στη μείωση του σωματικού λίπους.

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστές οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδιότητες της αυξητικής ορμόνης (Human Growth Hormone HGH), καθώς η χορήγησή της σε παιδιά, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους, έχει δείξει σημαντική μείωση του σωματικού λίπους.

Ωστόσο η HGH είχε και αρνητικά αποτελέσματα καθώς πολλοί άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκε, ανέπτυξαν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μόνας ανακάλυψαν ότι δύο “κομμάτια” από το πολυπεπτίδιο HGH πιθανόν να έχουν σημαντικές ιδιότητες.

Το ένα από τα “κομμάτια” που απομονώθηκε βρέθηκε ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης, άρα και στη θεραπεία του διαβήτη, ενώ το άλλο “κομμάτι” βρέθηκε, από πειράματα σε ζώα, ότι βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους, άρα και στην απώλεια βάρους.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ανακάλυψη χρηματοδοτήθηκε προκειμένου να αναπτυχθεί το “μαγικό χαπάκι”, που θα μπορεί να θεραπεύει την παχυσαρκία.

Ο μηχανισμός δράσης βασίζεται σε μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει το AOD9604, και να μειώσει το σωματικό λίπος, με μικρές πιθανότητες να έχει παρενέργειες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Frank Ng, ο οποίος ηγείται της επιστημονικής ομάδας που ερευνά το νέο αυτό φάρμακο, είναι μοριακός βιολόγος στο τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου Μόνας και ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια τόσο με το διαβήτη, όσο και με την παχυσαρκία.

Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ και στην παχυσαρκία. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ο περιορισμός της παχυσαρκίας θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση