Εγκαιρη διάγνωση η απάντηση στην αύξηση του καρκίνου του μαστού

Ο σημαντικός ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, που επιτυγχάνεται με το προληπτικό έλεγχο των γυναικών, που γίνεται κυρίως με το συνδυασμό κλινικής εξέτασης από εξειδικευμένο ιατρό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο με Μαστογραφία τονίστηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία της 5ης Ετήσιας Διεθνούς Ημερίδας με θέμα: ‘Καρκίνος του Μαστού : Από τη Διάγνωση στη Θεραπεία’ διοργανώνεται και φέτος από τη μονάδα μαστού της Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 29 Σεπτεμβρίου 2001.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής και Υπεύθυνο της Μονάδας Μαστού του Λαϊκού Νοσοκομείου κ. Χρήστο Μαρκόπουλο μας ανέφερε ότι στη χώρα μας, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού και τείνουμε να πλησιάσουμε τη συχνότητα που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις δέκα-έντεκα γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα αναπτύξει ένα καρκίνο στο μαστό της ή με απόλυτους αριθμούς, έχουμε περίπου 3.500 με 4.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα ετησίως, ένα νούμερο, που έχει περίπου διπλασιασθεί από ότι πριν 15 χρόνια, που ήταν γύρω στις 2.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού, εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου γυναικών στην πιο παραγωγική ηλικία δηλαδή μεταξύ 45-55 ετών.

Σε ότι αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι όταν μιλάμε για πρόληψη εννοούμε την δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να βρούμε ένα καρκίνο σε τέτοια φάση που να μπορούμε να προσφέρουμε ή πλήρη ίαση στη γυναίκα ή πρακτική ίαση, προσφέροντάς της δεκαετίες ζωής, ικανές να την οδηγήσουν σε μία πλήρη ζωή χωρίς προβλήματα.

Σε ερώτηση για το πότε μια γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία ο κ. Μαρκόπουλος μας απάντησε ότι ο γενικός κανόνας σε ασυμπωματικές γυναίκες, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα είναι μεταξύ 35 και 40 ετών να κάνουν την πρώτη μαστογραφία την οποία την ονομάζουμε ελέγχου ή βάσεως και θέλουμε να ξέρουμε πως είναι ο μαστός σε αυτή την ηλικία και να μπορέσουμε αργότερα, όταν θα μπει στους κανονικούς ελέγχους, να συγκρίνουμε για να δούμε διαφορές. Από τα 40- 50 παλαιότερα, μέχρι δηλαδή πριν 1-2 χρόνια, κάναμε μαστογραφία ανά διετία και από τα 50 και μετά κάναμε μαστογραφία ανά έτος. Τα τελευταία χρόνια, επειδή έχουμε παρατηρήσει μία και απόλυτη και σχετική στροφή προς τις νεώτερες ηλικίες, αρχίζουμε την ετήσια μαστογραφία από τα 40.

Στην 5ης Ετήσια Διεθνή Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού συμμετέχουν Ελληνες Καθηγητές μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και των μεγάλων Νοσοκομειακών Μονάδων, αλλά και διακεκριμένοι συνάδελφοι από το εξωτερικό, με ιδιαίτερη δραστηριότητα και μεγάλη εμπειρία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση