Αλτσχάιμερ: Δικαίωμα στη χαρά της ζωής

Αλτσχάιμερ: Δικαίωμα στη χαρά της ζωήςΣτο δικαίωμα των ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής και στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάϊμερ που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Η ημέρα αυτή προτάθηκε για πρώτη φορά το 1994 κατά τη διάρκεια της εορτής των 10 χρόνων αγώνων της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Αλτσχάϊμερ, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1984 από τρεις χώρες, την Αυστραλία, τον Καναδά, και τις Η.Π.Α. και σήμερα πλέον συμμετέχουν 57 χώρες. Πρόεδρος της εταιρείας είναι πριγκίπισσα Yasmin Aga Khan της οποίας η μητέρα Rita Hayworth έπασχε από άνοια τύπου Αλτσχάϊμερ.

Δεκαοχτώ εκατομμύρια. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτή την ανίατη ασθένεια, ενώ τα επόμενα 20 χρόνια, προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρα για το Αλτσχάϊμερ καθηγήτρια. Νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Νόσο, κ. Μάγδα Τσολάκη, το 6% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών υποφέρει από άνοια τύπου Αλτσχάϊμερ.

Η αιτιολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ, της πιο συχνής μορφής άνοιας, είναι άγνωστη: κληρονομικότητα και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν μέχρι τώρα ενοχοποιηθεί. Τελευταία, η εμφάνιση της νόσου συσχετίσθηκε με τη συνάθροιση στον εγκέφαλο τοξικών βιοχημικών παράγωγων, όπως είναι το αμυλοειδές και διάφορα πεπτίδια, τα οποία σχηματίζουν πλάκες, που καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα.

Η εμφάνιση της νόσου είναι πολύ αργή και σταδιακή, αρχικά με διαταραχές της προσφάτου μνήμης και ήπιες διαταραχές της προσωπικότητας, όπως είναι η απάθεια. Στην συνέχεια προσβάλλει τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως είναι η σκέψη και τελικά την ικανότητα οργάνωσης της.

Ο ασθενής αδυνατεί να διαβάσει, να κάνει αφαίρεση και να οργανώσει την ζωή του. Η τελική κατάληξη είναι η κινητική αδυναμία. Ο ασθενής δεν αυτοεξυπηρετείται και ο θάνατος επέρχεται σε 6-8 χρόνια κατά μέσο όρο.

Ο Διευθυντής Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Π. Γιαννουλάτος, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη δράσεων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάϊμερ.

Οπως επισήμανε, στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση μέχρι το 2006, πέντε (5) ολοκληρωμένων κέντρων στήριξης των ασθενών αυτών.

Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία διευκρίνισε, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των κέντρων αυτών, καθ΄ εαυτών αλλά κυρίως το ότι η θεσμοθέτηση της οργανωμένης παρέμβασης της πολιτείας, φέρνει το θέμα στην επιφάνεια, ανοίγει το δρόμο στην οργανωμένη και συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών, επισημοποιεί την έρευνα και τη συσσώρευση εμπειριών και καλών πρακτικών, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την οικογένεια και προασπίζει το δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ατόμου που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάϊμερ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση