Ενεση κατά του ροχαλητού

Τη λύση στο πρόβλημα του ροχαλητού θεωρούν ότι βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι η έγχυση μίας ειδικής σκληρυντικής ουσίας στη μαλακή υπερώα των ασθενών θα τους απαλλάξει από αυτό το ενοχλητικό και μερικές φορές επικίνδυνο για την υγεία τους πρόβλημα.

Το ροχαλητό προκαλείται από την ανεπιθύμητη ταλάντωση της μαλακής υπερώας (το μαλακό τμήμα του ουρανίσκου στο πίσω μέρος του στόματος) κατά την διάρκεια του ύπνου. Η έγχυση της ουσίας γίνεται με την βοήθεια μιας ανώδυνης ένεσης, και προκαλεί σκλήρυνση των ιστών της περιοχής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Walter Reed Army Medical Center στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ, η μέθοδος αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της έντασης του ροχαλητού από τα 11 ντεσιμπέλ στα 2. Το κόστος της επέμβασης ανέρχεται στα 35 δολάρια, ενώ η θεραπευτική επίδραση της μεθόδου διαρκεί ένα χρόνο.

Τη μέθοδο αντιμετωπίζουν με δυσπιστία άλλοι ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι αφενός οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι πιο αποτελεσματικές και αφετέρου επισημαίνουν ότι η μαλακή υπερώα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που εμπλέκεται στο πρόβλημα του ροχαλητού.

Το ροχαλητό είναι μια πολύ συχνή κατάσταση. Έχει υπολογιστεί ότι το 40% των γυναικών και το 60% των ανδρών ηλικίας άνω των 40 ετών ροχαλίζουν. Μπορεί να οφείλεται απλά στην ανατομική κατασκευή της ανωτέρας αναπνευστικής οδού (υπερώα, σταφυλή, λάρυγγας), οπότε πέρα από την ενόχληση που δημιουργεί, δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα. Μερικές φορές όμως αποτελεί σύμπτωμα ενός αρκετά σοβαρού συνδρόμου που λέγεται ’πνοια Ύπνου (Sleep Apnea).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση