Επιπολης μυς | κακόηθες μεσοθηλιωμα κλινική εικονα | βακτηριακη αμυγδαλιτιδα | ισχιακο μωρο | δυσπνοια

Προεφηβικό επινεφριδιογεννητικό σύνδρομο


Είναι ομάδα παθήσεων που συνήθως απασχολεί τον παιδίατρο. Υπάρχει συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η οποία προκαλείται από ανωμαλίες στην παραγωγή κάποιων ενζύμων που καταλύουν το μεταβολισμό της κορτιζόλης. Οι πιο συχνές διαταραχές αφορούν την 11β- και 21- υδροξυλάση, με τελικό αποτέλεσμα τον υπερβολικό σχηματισμό επινεφριδιακών ανδρογόνων. Έτσι έχουμε την αρρενοποίηση στο κορίτσι – που κυμαίνεται από δασυτριχισμό και υπερτροφία της κλειτορίδας, μέχρι ψευδοερμαφροδιτισμό – και την πρώιμη αρρενοποίηση στο αγοράκι. Στην ανεπάρκεια της 11β-υδροξυλάσης συνήθως παρουσιάζεται και αρτηριακή υπέρταση. Και στις δυο ενζυμικές ανεπάρκειες υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ACTH στο αίμα, ανδρογόνων στο πλάσμα, πρεγνατριόλης στα ούρα και 17-κετοστεροειδών. Η ειδική διάγνωση γίνεται με την ανεύρεση στο πλάσμα αυξημένων επιπέδων των πρόδρομων ουσιών, αμέσως πριν την ενζυμική διαταραχή. Η θεραπεία έγκειται στη χορήγηση αρκετών γλυκοκορτικοειδών, έτσι ώστε να κατασταλεί η υπερέκκριση ACTH και να αναστραφούν οι μεταβολικές αλλοιώσεις.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.