Η ηλιοφάνεια μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Το κλίμα της χώρας μας αποδεικνύεται ευεργετικό για μία ακόμα φορά, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το νοσοκομείο του Βόρειου Σταφορντσάιαρ στη Μ. Βρετανία, οι άνδρες που ζουν σε κλίματα με περισσότερη ηλιοφάνεια φαίνεται να διατρεχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Οι άνδρες με μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου φαίνεται να αναπτύσσουν καρκίνο στον προστάτη αργότερα από τους υπόλοιπους κατά μία πενταετία όπως προκύπτει από την έρευνα.

Στην έρευνα πήραν μέρος 200 άνδρες με καρκίνο και 115 υγιείς άνδρες. Εξετάστηκε το γενετικό υλικό, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιστορικό των συμμετεχόντων.

Εγιναν επίσης ερωτήσεις που αφορούσαν την έκθεση στον ήλιο, ηλιακά εγκάυματα κατά την παιδική ηλικία, ηλιοθεραπεία στις διακοπές αλλά και το πόσο εργάζονταν σε ανοιχτούς χώρους.

Υπάρχουν και άλλες μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του προστάτη έχει συχνότερη εμφάνιση στις βόρειες χώρες συγκριτικά με τις νότιες που έχουν περισσότερη ηλιοφάνεια.

Πιθανόν αυτή η δράση της έκθεσης στον ήλιο να οφείλεται στην παραγωγή βιταμίνης D, η οποία εργαστηριακά έχει δείξει ότι σταματάει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση